In totaal vierhonderd mensen klommen zaterdag op de fiets. Katwijk Fietst 2.0 is volgens de organisatie een succes geworden.

De fietsers deden drie verschillende toertochten en een dikke bandenrace voor de jeugd. ,,Ik ben tevreden over de nieuwe aanpak”, zegt organisator Rob Onderwater.
Landijsbaan de Goeie vormde afgelopen zaterdag het episch centrum. Vandaar uit gingen de fietsers op weg en reden de scholieren hun rondjes op de skeelerbaan van de Goerie. Dat laatste was voor het toegestroomde publiek een spektakelstuk. De deelnemers reden een estafette, een tijdrit en voor een algemeen klassement. Ook deze nieuwe aanpak was volgens de organisatie een succes, dat bleek uit de reacties.

De wielrenners hadden de keuze uit 80 en 150 kilometer van de Saton Optiek Classic. De laatste afstand was een bijzondere route over de Ringvaart, Amsterdamse Bos, langs de rivier de Amstel, Uithoorn, Woubrugge, Koudekerk, Leiden en Wassenaar. Dit allemaal bedacht door Albert van der Meij, die bij de wielerafdeling van IJsclub Voorwaarts de routes bedenkt. De stukken door de polder zijn mooi en voor een racefiets ook nog eens heerlijk om de rijden.

De toertocht door de Vlietlanden was door de sportievelingen die op hun fiets willen genieten van de omgeving van Wassenaar, Voorschoten en Leiden. De meesten streken neer op de door de organisatie aanbevolen terrassen. Na veertig kilometer kwamen ze voldaan terug op de Goerie, waar de meesten nog bleven hangen voor een drankje en een broodje.

Organisator Rob Onderwater kijkt al naar volgend jaar. ,,Het was een wijs besluit het criterium in te ruilen voor de toertochten. Wij vinden het belangrijk dat de mensen zelf sportief bezig zijn. Die opzet is geslaagd. We gaan nu evalueren en passen de dingen aan die niet goed zijn gegaan. Al besef ik dat je niet alles kunt voorkomen. Bij Cronesteijn in Leiden hadden onverlaten bordjes van de route weggehaald. Dat vind ik triest”.

Katwijk Fietst heeft 2000 euro opgehaald voor de patiëntenvereniging van de Katwijke ziekte. De organisatie schonk voor de tweede keer de opbrengst van het evenement aan het goede doel. Het geld wordt gebruikt voor verder onderzoek naar de ziekte.

(Foto: Archief)

Comments

comments

DELEN