KATWIJK – Vorig jaar hebben de samenwerkende Duin- en Bollenstreekgemeenten een Gebiedsprogramma Groen opgesteld om groen en recreatie in het gebied de komende jaren een forse impuls te geven.

De Provincie Zuid-Holland heeft 2,25 miljoen euro subsidie gegeven voor het Gebiedsprogramma ‘B(l)oeiende Bollenstreek’ voor de komende vier jaar. De totale gemeentelijke bijdrage van Katwijk bedraagt 76.875 euro voor de periode 2017 tot en met 2020. In de samenwerkingsovereenkomst worden afspraken vastgelegd over de werkverdeling bij besluitvorming over en financiële bijdrage aan de uitvoering van het Gebiedsprogramma Duin- en Bollenstreek, B(l)oeiende Bollenstreek. Wethouder Jacco Knape: “De bijdrage van Katwijk is ruim 76 duizend euro. Ik zie uit naar de eerste resultaten om onze streek groener te maken, zodat mensen daarvan kunnen genieten.”

Doel Gebiedsprogramma Groen
In het Gebiedsprogramma ‘B(l)oeiende Bollenstreek’ hebben de zes samenwerkende Duin – en Bollenstreekgemeenten hun ambities voor groen en recreatie in de Duin- en Bollenstreek beschreven. Het Gebiedsprogramma streeft naar een bloeiende en boeiende Bollenstreek het hele jaar rond en zet in op drie pijlers, namelijk identiteit, beleving en natuur. De samenwerkende gemeenten Katwijk, Lisse, Hillegom, Noordwijk, Noordwijkerhout en Teylingen willen dit bereiken door tientallen uitvoeringsprojecten op het gebied van recreatie en groen te realiseren. De ambitie, de doelstellingen en de project-ideeën zijn in het programma beschreven.

Aan de slag in en buiten Katwijk
Door de afspraken over het programmamanagement en de uitvoering van de projecten vast te leggen is duidelijk wat van elke gemeente wordt verwacht. Deelname aan het programma betekent dat voor groen-recreatieve projecten subsidies kunnen worden aangevraagd. Zo zijn er subsidieaanvragen voor het grafveld bij locatie de Horn en het opwaarderen van de Vliet. Naast deze gemeentelijke projecten wordt ook gewerkt aan streekbrede projecten waarbij met alle gemeenten gezamenlijk wordt gekeken naar bloemrijke bermen, verbindingen en netwerken, entrees, maar ook naar de kuststrook waaruit groen-recreatieve projecten kunnen worden geformuleerd die passen binnen het gebiedsprogramma.

Parels van de Bollenstreek
In het gebied zijn 20 parels aangewezen die door de verbindingen via de diverse recreatieve netwerken als een parelketting door de streek liggen. Katwijk werkt samen met Noordwijk aan het parelproject Strand en Duinen. Andere parels zijn bijvoorbeeld Keukenhof, het Oosterduinsemeer en de ruïne van Teylingen. Vijf parels hebben extra prioriteit gekregen: Landgoed Leeuwenhorst, Streekmuseum en Landgoed Veldzicht, Landgoed en golfbaan Tespelduyn, Trekvaart Haarlem – Leiden en Strand en duinen.

Comments

comments

DELEN