KATWIJK – De gemeente heeft besloten om het kunstwerk ‘Maatjes’ van de kunstenaar Gerard Brouwer aan te kopen. Het kunstwerk is een bronzen beeld bestaande uit een groep van vijf haringetende figuren.

Gerard Brouwer bedacht het beeld als verwijzing naar de belangrijke plaats die de visserij in de Katwijkse samenleving innam en -neemt. Het beeld is opgedragen aan alle Katwijkers die daaraan hebben meegewerkt.

Na het overlijden van Gerard Brouwer in 2017 is het initiatief overgenomen door een werkgroep. Aan de werkgroep is 65.000 euro aan donaties toegezegd. Het kunstwerk kost in totaal 103.000 euro.

De gemeente vult het resterende bedrag aan zodat het beeld gekocht kan worden. Wethouder Jacco Knape: “Dit beeld is een hele mooie toevoeging aan de beeldenroute in Katwijk. Ook is het mooi om te zien dat een aantal mensen rondom Gerard Brouwer zich blijvend inzetten om dit te realiseren.”

Plaats kunstwerk
De kunstcommissie stelt voor om het beeld op de Boulevard ter hoogte van nummer 135 te plaatsen. Zij vinden dit een mooi drieluik met de Vuurbaak en de Bomschuit. Daarmee geeft het invulling aan de door Gerard Brouwer beoogde nauwe band tussen Katwijk, de visserij en de haringhandel.

Werkgroep
In 2013 ontving Gerard Brouwer de D.F.E. Meerburgprijs om zijn idee voor het beeld verder te ontwikkelen. Door ziekte moest hij zijn werkzaamheden uiteindelijk staken. De gevormde werkgroep is na zijn overlijden verder gegaan om zijn werk voort te zetten. Deze werkgroep heeft contact met de visserijbranche en fondsen gezocht om vooral geld in te zamelen om het beeld te kunnen laten maken. De werkgroep is heel blij dat het werk van Gerard wordt voortgezet en uitgevoerd. “Dit is een van de drijfveren geweest om hiermee aan de slag te gaan. Daarnaast vinden wij het kunstobject passend binnen Katwijk, als permanente markering van de (historische) band tussen Katwijk en de visserij.”

Comments

comments

DELEN