KATWIJK – Vlak voordat je gaat stemmen nog even de stemwijzer invullen. Voor de landelijke, provinciale en Europese verkiezingen kan dat via www.stemwijzer.nl. Voor de lokale politiek was dat in Katwijk nog niet mogelijk, tot nu.

Donderdag is een voorstel voor de ontwikkeling van een lokale stemwijzer aangenomen door een meerderheid in de gemeenteraad. Hart voor Katwijk en de SGP stemde tegen. ProDemos, de organisatie achter stemwijzer.nl, gaat de lokale stemwijzer ontwikkelen.

Anita van Ginkel (Hart voor Katwijk) zei in RTV Magazine zaterdagmorgen dat de partij voor een stemwijzer is, maar niet eentje gefinancierd door de gemeente. De partij is bang dat de politiek dan de stellingen gaat bepalen en de onafhankelijkheid in het geding komt. Ook doen lokale media genoeg aan informatie rondom de gemeenteraadsverkiezingen.

Ralf Boland (D66) is het daar niet mee eens. ProDemos is een onafhankelijke organisatie en de gemeente moet elke mogelijkheid aangrijpen om de burger te infomeren. Verder kan iedereen stellingen inbrengen.

Van Ginkel vind het jammer dat er een hoop geld naar de stemwijzer gaat. Boland zegt: ‘ik zou niet voor een stemwijzer gaan als het niet goed besteed zou zijn’. De stemwijzer gaat een kwartje per inwoner kosten.

Wanneer de stemwijzer beschikbaar is, is nog niet duidelijk.

Luister het interview hier terug (11 november, uur 10.00 vanaf 34.20)

Comments

comments

DELEN