KATWIJK – Woensdag 21 maart vindt de gemeenteraadsverkiezing plaats en kan in een raadgevend referendum gestemd worden over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. 

Speciaal voor deze verkiezing wordt een ludiek stembureau ingericht, waar men, naast de 33 vaste stembureaus, de stem mag gaan uitbrengen. In de Zwaaikom meert een boot aan. Dit stembureau is open van 10.00 tot 19.00 uur. Net als 31 andere stembureaus is deze stemlocatie ook geschikt voor minder validen.

Daarnaast wil de gemeente Katwijk, naast acties die elke verkiezing terugkeren, een aantal aanvullende maatregelen nemen om inwoners naar de stembus te trekken. Bij deze acties wordt ook extra aandacht gevraagd voor de stemwijzer die deze verkiezing voor het eerst is ontwikkeld: www.katwijk.nl/stemwijzer

Opkomst bevorderen
Alle inwoners krijgen een brief met uitleg over het stemproces en jongeren die voor het eerst mogen stemmen worden met een persoonlijk bericht benaderd door de burgemeester. Ook medewerkers en vrijwilligers van zorginstellingen krijgen een brief met het verzoek bewoners tijdig te helpen hun identificatie te hebben om te mogen stemmen. Mensen die de Nederlandse taal niet goed beheersen, krijgen uitleg over het kiesstelsel. Voor mensen die uitleg willen over het kiesstelsel is binnenkort een speciale verkiezingskrant (van ProDemos) beschikbaar bij bibliotheken en het gemeentehuis.

Veel Katwijkers gaan al naar de stembus
De opkomst bij de gemeenteraadsverkiezing van 2014 was in Katwijk 56,5%. Dit was hoger dan het landelijk gemiddelde van 53,8% en beduidend hoger dan het gemiddelde van 52,8% van gemeenten die ongeveer net zo groot zijn als Katwijk (50.000 – 100.000 inwoners). Toch wil de gemeente Katwijk nog meer mensen naar de stembus krijgen. Een grote betrokkenheid van inwoners is immers van groot belang voor een goed werkend lokaal bestuur.

Flyer over stemwijzer, reverse graffiti, filmpje en ludiek stembureau
Zo wordt huis-aan-huis een flyer verspreid over de stemwijzer. Daarnaast gaat de gemeente iets nieuws proberen, namelijk ‘reverse graffiti’. Met behulp van een sjabloon wordt een deel van de straat schoongespoten. Zo ontstaat een boodschap. Als blijkt dat onze straten ‘te schoon’ zijn, is het alternatief een boodschap met duurzame en milieuvriendelijke melkverf op straat te spuiten. Verder is een animatieclip aangeschaft om meer uitleg te geven over de lokale democratie.

Comments

comments

DELEN