Vanaf 1 januari 2017 wil het college van de gemeente Katwijk volledig duurzame energie inkopen. Dit past bij de Katwijkse gedachte om duurzaam te denken en te handelen. Dit kan alleen door zo bewust mogelijk met grondstoffen en energie om te gaan.

De gemeente is aangesloten bij Servicepunt 71 voor de gezamenlijke inkoop van energie met 7 andere gemeentes. Servicepunt 71 is een inkoopcombinatie van diverse gemeenten, waaronder Leiden, die voor o.a. de gemeente Kaag- en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Teylingen en Zoeterwoude de inkoop verzorgt. Deze gemeenten hebben met E.ON een contract afgesloten voor de levering van elektriciteit en met Eneco een contract voor gas.

Garantiecertificaat
Het college wil voor het jaar 2017, aanvullend aan het huidige contract, een garantiecertificaat van Nederlandse windstroom kopen. Wethouder Jacco Knape: “Hiermee claimt de gemeente dat de geleverde elektriciteit afkomstig is van Nederlandse windmolenparken en ook de hoogste kwaliteit duurzame energie is”. Alle gemeentelijke gebouwen, verkeersregelinstallaties, pompen en gemalen en openbare verlichting worden hiermee voorzien van duurzame energie. Deze inkoop loopt eind volgend jaar af.

Nieuwe aanbesteding
Op verzoek van de gemeenteraad is het college in overleg gegaan met de gemeenten die zijn aangesloten bij Servicepunt71. Vóór het einde van dit jaar zullen deze gemeenten een standpunt innemen over de inkoop van energie. “Katwijk start volgend jaar een nieuwe aanbestedingsprocedure voor de inkoop van meest duurzame energie. Bij voorkeur gezamenlijk via Servicepunt71”. Voor de aanbesteding worden specifieke wensen en eisen uitgewerkt. Dat zou bijvoorbeeld kunnen gaan over energiebesparing en participatie van burgers.

Comments

comments

DELEN