De Katwijkse coureur Lucas Souverijn heeft na een aantal zeer sterke races om het kampioenschap in de Four Stroke Kart Series afgelopen weekend op de Hunsrückring in Hahn (Duitsland) een zeer pijnlijk gevoel overgehouden. Niet alleen belandde de coureur op volle snelheid in de bandenstapel, ook belandde hij voor een check up in het ziekenhuis.

Het weekend was niet zijn sterkste weekend. Vrijdag begon met vrije trainingen en daar bleek de afstelling van zijn Honda 9PK niet te lukken. Na diverse technische veranderingen door zijn engineer en monteur kreeg hij de verwachte topsnelheid er niet in. Na veel testen en uiteindelijk een onweersbui waarbij topsnelheid niet meer nodig was, startte zaterdag de officiële trainingen.

Ook tijdens die trainingen bleek dat de begrenzer van het vermogen niet werd gehaald. Zowel de coureur als monteur stonden voor een raadsel. Telkens miste hij trekkracht als hij uit de bochten kwam en ook op het lange rechte stuk met aan het eind de lange doordraaier die op volle snelheid wordt genomen lukte niet.

Lucas kwalificeerde zich nog als 7e. “Dat was zeer teleurstellend, want normaal gesproken kan ik veel hoger kwalificeren. Ik begreep direct dat inhalen op dit hoge snelheidscircuit een onmogelijk taak werd. Ik zat te wachten op regen omdat topsnelheid dan niet meer telt, maar stuurmanskunst.”

Na de start kwam de 16-jarige, die voor KWM Racing rijdt, na twee ronden al de pitstraat in waar zijn monteur opnieuw een check deed omdat het toerental alleen maar terugliep. Hij werd daarna weer weggestuurd om te kijken of hij de race kon uitrijden. Even later begon het te spetteren en dat leek een geschenk letterlijk uit de hemel. Maar het technische probleem in combinatie met slicks op een vochtig wegdek waarbij het vermogen om de lange doordraaier te nemen hem in de steek liet zorgde voor een harde confrontatie met de bandenstapel.

Hij wist zijn kart wonderwel aan de praat te houden en ging door met de race. De druppels werd wat lichte regen. Lucas verraste een ieder door in de regen zijn kwaliteiten te laten zien, maar het mocht niet meer baten. De baan droogde weer op, de andere coureurs hadden weer profijt van hun topsnelheid en Lucas moest zijn hoofd buigen.

Ondanks de crash heeft hij de wedstrijd uitgereden en toch nog een punt gescoord. Na de wedstrijd werd de kart opnieuw nagekeken en bleek dat het technische probleem in een defecte gaskabel lag. “Ik vind het echt heel erg jammer dat de kapotte gaskabel mijn race heeft verpest. Als we dit vrijdag hadden laten checken had dit niet gebeurd. Sterker nog, door de regen had ik zeker een podiumplaats kunnen halen.”

Na de race bleek dat de bandenstapel nog meer had verpest dan alleen de race. Hij belandde na een check bij de ambulancedienst in het ziekenhuis voor röntgenfoto’s van zijn longen en ribbenkast. “Na de klap in de bandenstapel wist ik dat het niet goed zat, maar je geeft als coureur niet snel op. Na de race zakte de adrenaline en kreeg ik ademhalingsproblemen. Ik ben naar de ambulancedienst gegaan en zij stuurden me door naar het ziekenhuis. Daar werden foto’s gemaakt. De arts daar vertelde me dat ik zwaar gekneusde ribben heb en in één ervan een scheurtje zit. Gelukkig heeft de bodyprotector zijn werk gedaan en is het hierbij gebleven. Ondertussen heb ik al fysiotherapie en hoop voor de volgende race op Spa Francorchamps weer voor het podium te gaan.”

Foto: kris.photographer voor KWM Racing

Comments

comments

DELEN