Twaalf finalisten strijden in november om de Herman Wijffels Innovatieprijs 2015. Een van hen is de Katwijkse ondernemer Leon van Duijn met PlantLab. De innovatieprijs kent drie categorieën: Food & Agri, Circulaire Economie en Vitale Gemeenschappen & Zorg. Per categorie is een prijs van 30.000 euro te winnen.

Daarnaast maken de twaalf finalisten kans op de Publieksprijs (5.000 euro), waarvoor het publiek kan meestemmen tot 12 november.

De Herman Wijffels Innovatieprijs stimuleert deelnemers hun kansrijke duurzame innovaties te verwezenlijken. Sinds 2002 reikt de Rabobank de prijs jaarlijks uit. Voor de winnaar betekent het naast de geldprijs brede erkenning en de mogelijkheid om een beroep te doen op het netwerk en de kennis van de Rabobank. Bas Rüter, directeur Duurzaamheid bij de Rabobank: “Ruim 443 inzendingen hebben we ontvangen, verreweg de meeste ervan zijn van hoge kwaliteit. De Rabobank vindt duurzame innovaties van belang voor economie en maatschappij. De hoge kwaliteit en de creativiteit van de inzendingen laat zien dat ondernemers daar zelf ook zo over denken. Het is mooi te zien dat duurzaam innoveren meer vanzelfsprekend wordt.”

Alle inzendingen zijn beoordeeld op innovatief vermogen, maatschappelijke impact, klantfocus en rentabiliteit. Dat is gebeurd door een jury van specialisten op het gebied van innovatie en duurzaamheid. De juryleden zijn ook op bedrijfsbezoek geweest. Per categorie zijn er vier finalisten, hieruit kiest de jury één prijswinnaar per categorie. Ook het publiek kan aangeven van welke innovatie men de meeste maatschappelijke en duurzame impact verwacht. Stemmen op de Publieksprijs kan tot 12 november op www.rabobank.nl/innovatieprijs.

Een van de genomineerden is PlantLab, klant van Rabobank Leiden-Katwijk. Katwijker Leon van Duijn is een van de ondernemers in dit bedrijf. PlantLab ontwikkelde een innovatief teeltsysteem dat met 1m2 één persoon het hele jaar door kan voeden met 200 gram groente of fruit. Het is een gesloten teeltsysteem in een volledig gecontroleerde ruimte waarbij met behulp van wiskundige groeimodellen en verzamelde data de ideale groeiomgeving wordt gecreëerd. Zonder bestrijdingsmiddelen, met 90% besparing van water en optimale LED-lichtcondities. Een Plantlab unit kan op elke plek in de wereld neergezet worden.

De prijsuitreiking vindt plaats op donderdag 12 november op de Automotive Campus in Helmond. De Rabobank organiseert daar het Herman Wijffels Innovatie Event met onder meer een innovatiemarkt waar de finalisten zich presenteren. Daarnaast zijn er workshops, in samenwerking met KplusV en speeddates met financieringsspecialisten van Rabobank en adviseurs van KplusV. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via www.rabobank.nl/innovatieprijs.

Vorig artikelWekelijkse informatiemiddag over vrijwilligerswerk
Volgend artikelKerkenveiling katholiek Katwijk topresultaat