LEIDEN – Raadslid Gijsbert Schrijvers van Hart voor Katwijk heeft donderdagavond de Henk van Putten-aanmoedigingsprijs van het COC Leiden in ontvangst genomen.

Het raadslid van Hart voor Katwijk kreeg de prijs vanwege zijn inzet om de regenboogvlag op coming out dag op het gemeentehuis te laten wapperen. Dat ging niet gemakkelijk.

In eerste aanleg wilde het College van Burgemeester en Wethouders (SGP/CU/CDA) geen gehoor geven aan de oproep van de oppositie in de Katwijkse raad.

De vlag ging weliswaar niet uit op het gebouw van het gemeentehuis, zoals Schrijvers wilde maar wel aan de overkant van de straat aan een gemeentelijke vlaggenstok. ‘Het compromis benadrukt de gevoeligheid waarmee in Katwijk een onderwerp als homoseksualiteit wordt besproken. COC Leiden is blij dat de vlag uitgaat. Wij hebben liever dat de vlag in zicht van het gemeentehuis wappert dan dat er geen vlagvertoon is op het gemeentehuis,’ zei Ivo van Spronsen, bestuurslid Politiek en Diversiteitsbeleid van COC Leiden, waar Katwijk onder valt toen ter tijd.

De uitreiking viel samen met het jubileumjaar van het COC Leiden. Vijftig jaar geleden werd de Leidse homobeweging opgericht.

De Henk van Putten-emancipatieprijs ging naar Paul de Leeuw en de andere oprichters van Leidse Studenten Werkgroep Homoseksualiteit in 1968. De vrijwilligersprijs is toegekend aan het horecateam van het COC. Zij zorgen ervoor dat het thuishonk aan de Leidse Langegracht blijft draaien.

Comments

comments

DELEN