KATWIJK – De Katwijkse coureur Athene Souverijn is afgelopen weekend op het legendarische circuit van Spa Francorchamps in België, tijdens de vijfde ronde van de Grand Prix Four Stroke Kart Series, (kortweg de GK4) in de Formula Honda 9PK Endurance race eerste in de Ladies Cup geworden. Het 15-jarige talent startte voor haar directe concurrente, Lien Raeymakers, en finishte ook ruimschoots voor haar.

Spa Francorchamps is hét circuit van Athene. Vorig jaar moest ze invallen als reserve coureur en ze reed toen al naar een plek in de top tien in de regen zonder enige training. En Spa zou Spa niet zijn als het weer niet wisselvallig was. “Het weer was echt niet te voorspellen. Vrijdag hadden we een training dag met droog weer. De kart voelde fantastisch en ik had het vertrouwen. Op de één of andere manier ligt het circuit mij, ondanks de soms zeer smalle baan waar je direct wordt afgestraft als je te wijd gaat. Maar het bleef droog.”

Dat was zaterdag anders. Toen de eerste vrije training begon was er de verwachtte regen. “Dat betekende hard werken voor mijn monteurs. Want de kart was geprepareerd en ingesteld op droog weer. Regenbanden erop, regenpak aan andere afstelling en gaan. En in de regen gebeurt er iets met je. Je kunt het of niet, maar ik geniet echt van karten in de regen en ik was in de trainingen al veruit de snelste op de baan. Dat geeft nog eens extra vertrouwen.” Maar in de loop van de dag stopte het met regenen en de baan droogde op.

“En dat betekende dus weer opnieuw een bandenwissel en een andere instelling. De baan was droog voor de kwalificatie en de race. Er werd nog wel regen tijdens de race verwacht, maar een bandenwissel doe je dan niet. Dan ga je door op slicks. We hebben twee ronden om te kwalificeren. De eerste ronde ging het al mis omdat ik werd opgehouden door een langzamere coureur die me er niet voorbij liet. De tweede ronde moest het dus zijn en dat lukte. Ik stond als eerste en Lien, mijn directe concurrente stond drie plekken achter me.”

En dat was precies wat Athene nodig had omdat Lien er om bekend staat heel moeilijk te passeren te zijn. “Ik had vervolgens echt een geweldige start en nam direct afstand van Lien en de anderen. Ik was aan het vechten om voor te blijven. Helaas werd na 20 minuten de wedstrijd geneutraliseerd door een ongeluk waarbij drie karts op elkaar waren geknald in de laatste bocht. De baan moest worden opgeruimd en die neutralisatie duurde zeker 15 minuten. Erg lang. Toen we weer los mochten werd ik weer opgehouden door een achterligger. Helaas duurde het 3 ronden voordat hij een blauwe vlag kreeg. Dat kostte me veel tijd. Ondertussen was Lien in gevecht met mijn teamgenoot Dominique. Zij en Lien waren in gevecht voor P2 en P3. Verdedigen kost tijd, dus ik kon tijd winnen daardoor en kwam als eerste over de finish. Wel jammer dat Dominique in de laatste bocht haar tweede plek verloor, maar ze was achteraf wel blij met haar derde plek.”

Athene moest de race in Spa Francorchamps winnen om de eerste plaats te bemachtigen in het algemeen kampioenschap. Er is nog één race te gaan waarbij dubbele punten worden verdeeld. Die race is op het thuiscircuit van Max Verstappen, Genk International Circuit in België op 11 en 12 november. Niet alleen Athene racet daar voor het hoogste podium, ook haar broer, Lucas Souverijn, racet daar om in de top tien te eindigen in de klasse IAME X30 junior. Er wordt op vrijdag 10 november op het circuit in Genk getraind met het team waar Athene en Lucas voor uitkomen, KWM Racing The Hague.

Comments

comments

DELEN