FOTOkris.photographer

KATWIJK – De Katwijkse coureur Athene Souverijn is dit weekend op het thuiscircuit van Max Verstappen op Genk International Circuit in België, tijdens de derde ronde van de Grand Prix Four Stroke Kart Series, in de Formula Honda 9PK Endurance race tweede in de Ladies Cup geworden. Het 15-jarige talent was achteraf blij met de tweede plek maar was lang niet tevreden over haar race.

Athene: “Dit keer ging het totaal niet zoals ik wilde. Ik heb vrijdag niet getraind, het regende pijpenstelen en ik wist dat het zaterdag droog zou zijn. Dat heeft dus geen zin om alles nat te laten regenen. Maar Karting Genk is en blijft een rare baan. Het asfalt daar reageert heel snel op weersomstandigheden. Dus als het de dag ervoor heeft geregend, dan merk je dat op de baan een dag later. Ook schommelde de temperatuur heel erg. Dan weer warm, dan weer kouder, dan weer geen wind, dan weer wat koude wind. Daardoor was het ook moeilijk om de juiste bandenspanning te vinden.”

Het ging niet alleen om het weer. Ook had ze wat pech in de vrije trainingen en dat is niet ideaal als de baantemperatuur niet constant is. “Dat was ook een dingetje zeg maar. Want toen ik tijdens de vierde vrije training uit de pitstraat reed, gingen mijn gaskabel en koppeling kapot. En dat betekende dat ik de laatste vrije training ook niet meer kon doen.”, aldus de Katwijkse. “Maar het team van mechanics heeft er alles aan gedaan om mijn kart te repareren voor de race. En dat was niet gemakkelijk omdat er meerdere coureurs uit mijn team met vette pech stonden. Ik was nog even bang dat ik een DNS zou krijgen, een Did Not Start, maar dat is me door hen gelukkig bespaard gebleven.”

Net op tijd stond de dame op de pre-grid en kon ze de motor weer laten draaien. Maar het ging niet vanzelf. “Het is gewoon niet ideaal als je twee trainingen mist. We waren net tandwielen aan het testen, om te kijken welke het beste bij mij paste. Dat hebben we achteraf dus niet meer aangepast. Daardoor kwalificeerde ik bijna laatste. De start was ook heel slecht. Ik kwam niet goed weg en zag mijn concurrenten voor me uit schieten. Ik was echt boos op mezelf.”, aldus Athene. “Maar op een gegeven moment zet je die kwaadheid om in een race pace en ik begon aan een inhaal race. Dat mislukte tot twee keer aan toe omdat ik twee keer van de baan werd getikt. Dan sta je op het punt waarop je tegen jezelf zegt van ‘nou zeg, wat een rot dag’. En dan ga je op karakter door, zeker toen ik zag hoe mijn fans me een hart onder de riem staken. Het werd een mooie inhaalrace, ik reed op een gegeven moment alleen en had een fantastische pace met stabiele rondetijden. Uiteindelijk word je dan toch tweede in de Ladies Cup. Echt een fantastisch resultaat, meer zat er gewoon niet in.”

Athene komt uit voor KWM Racing The Hague en ze maakt deel uit van het outdoor wedstrijdteam met 18 rijders in vier verschillende klassen. Het GK4 kampioenschap bestaat in 2017 uit zes wedstrijden op vijf van de mooiste banen in België, Nederland en Duitsland. Athene werd in de eerste ronde (Mariembourg) derde, in de tweede ronde (Emmen) eerste en nu in de derde ronde (Genk) tweede. De volgende Formula Honda 9PK Endurance wedstrijd is op 26 augustus in het Duitse Kerpen, op de baan waar Michael Schumacher groot is geworden. Trainingen zijn er op vrijdag 25 augustus.

Comments

comments

DELEN