Per 1 november moet overal in de gemeente Katwijk de hondenpoep opgeruimd worden. Ook op het strand. De nu nog bestaande poepstroken worden opgeheven.

Hopelijk draagt deze maatregel bij aan het voorkomen van overlast door hondenpoep. Een regel zonder uitzonderingen is het duidelijkst.

Niet meer laten liggen
Langs de Rijnmond en Industrieweg in Katwijk aan Zee en de Overrijn in Katwijk aan den Rijn lagen poepstroken waar baasjes de poep van hun hond mochten laten liggen. Daar gold dus een uitzondering op de opruimplicht. De gemeente zorgde voor het schoonhouden van deze poepstroken. Er zijn hierover klachten ontvangen van omwonenden. Ofwel vanwege stankoverlast en vliegen ofwel vanwege overlast omdat hondenpoep niet werd opgeruimd naast of op weg naar de poepstrook.

Voorkomen van overlast
In de zomer is een enquête gehouden over de poepstroken. Mensen zonder hond wilden allemaal het liefst de poepstrook weg hebben. De meeste mensen met een hond wilden ze houden. Een deel van de baasjes gaf aan de hond zelf nooit uit te laten op een poepstrook. Het gemeentebestuur heeft nu besloten de poepstroken op te heffen. Het voorkomen van overlast in de leefomgeving krijgt daarmee voorrang op het bieden van voorzieningen aan honden en hun baasjes.

Hele jaar opruimen op strand
Op het strand gold tot nu toe in de winterperiode een uitzondering van de opruimplicht. Voortaan moet ook hier het hele jaar de poep worden opgeruimd. Op het strand staan in de winterperiode geen afvalbakken. Baasjes die met hun hond naar het strand gaan kunnen hun poepzakjes kwijt in de afvalbakken boven- en onderaan de strandafgangen.

Comments

comments

DELEN