Aan het einde van het zomerseizoen maakt de Katwijkse Reddingbrigade de balans op. Het afgelopen seizoen mag bijzonder genoemd worden. Na vele trouwe jaren van dienst is er vorig jaar afscheid genomen van de beide oude strandposten. Dit seizoen werkten de lifeguards van de KRB naar volle tevredenheid vanuit de nieuwe strandposten en is het all terrain vehicle (ATV) in gebruik genomen, waardoor patrouilles op het strand nog directer contact hadden met de strandbezoekers.

Het seizoen begon door het mooie voorjaarsweer al vroeg voor de vrijwilligers van de brigade, het mooie nazomer weer maakte uiteindelijk dat het wachtseizoen met twee extra weken is verlengd.

De reddingsbrigade werkt volgens het preventieprincipe. Door veel te patrouilleren op zee en het strand en gevaarlijk muien preventief af te zetten met waarschuwingsborden en boeien zijn veel ongevallen voorkomen. Verschillende reddingsbrigades hebben deze werkwijze dit jaar overgenomen na verdrinkingsongevallen door o.a. muien in hun bewakingsgebied. Ook door het uitbrengen van voorlichtingsmateriaal, zoals animaties, poster en folders is flink ingezet op preventie van verdrinkingsongevallen. Speciale dank gaat uit naar de paviljoenhouders, de gemeente Katwijk en de ondernemers in de toeristenbranche voor de verspreiding van deze materialen.

Ondanks de preventieve werkwijze zijn de lifeguards van de KRB het afgelopen seizoen 75 keer in actie gekomen voor grote hulpverleningen. Regelmatig is de hulp van de KRB daartoe ingeroepen via de 112-meldkamer, voor wie de reddingsbrigade geldt als ‘first responser’ bij calamiteiten op het strand.

Ieder weertype brengt z’n eigen risico’s met zich mee. Op de dagen met veel wind hebben de lifeguard vele malen hulp verleend aan watersporter in problemen. Op de dagen met veel zon en hoge temperaturen laat de hulpverleningsrapportage vooral hulp bij vermissingen en assistentie in zee zien. Verscheidene malen is er door verschillende eenheden gezocht naar vermiste zwemmers in zee. Alle vermisten zijn uiteindelijk teruggevonden.

De lifeguards hebben verschillende keren hulp verleend bij levensbedreigende situaties, zoals een neergestorte paraglider, een hardstilstand en een hevige allergische reactie. In veel van deze gevallen is naar ieders tevredenheid vakkundig samengewerkt met andere hulpverleningsorganisaties zoals de KNRM, de ambulancedienst, buurbrigades en de politie. Op de facebookpagina van de KRB zijn van verschillende hulpverleningen verslagen geplaatst.

Comments

comments

DELEN