Enkele weken voordat het zomerseizoen echt begint, presenteert de Katwijkse Reddingsbrigade (KRB) drie nieuwe voorlichtingsanimaties. Deze animaties geven duidelijk uitleg over de gevaren van de zee en informatie over het strand.
Er is een algemene animatie gemaakt over het Katwijkse strand, waarin bezoekers bekend worden gemaakt met de verdwaalpalen, de polsbandjes voor kinderen en de betekenis van de vlaggen. Daarnaast is er een animatie over de specifieke gevaren van de zee bij de verschillende windrichtingen. De laatste animatie brengt het gevaar van muien onder de aandacht. Deze animatie is ondertiteld in vier verschillende talen en zal onder andere verspreid worden onder de pensions, hotels, de campings en verschillende horecagelegenheden.
Met behulp van de animaties hoopt de reddingsbrigade nog meer mensen te bereiken en voorlichting te geven over de gevaren van de zee met als doel om ongevallen te voorkomen.
Van de animatie over het gevaar van muien is ook een poster gemaakt. Deze poster, met een verwijzing naar de online animatie, wordt onder andere verspreid bij de strandpaviljoens en in de parkeergarage op de boulevard.
De animaties zijn voor iedereen te bekijken op de opnieuw gelanceerde voorlichtingssite van de KRB: www.veiliginzee.nl of op de facebookpagina van de KRB. Uiteraard zou het fijn zijn als veel organisaties in de toeristenbranche maar ook particulieren de animaties op hun eigen facebookpagina en of website plaatsen.
De animaties worden ook gebruikt in een campagne, die wordt gevoerd in samenwerking met de Katwijkse basisscholen. Na overleg met schooldirecties heeft de reddingsbrigade informatiebladen ontwikkeld voor de verschillende nieuwsbrieven van de scholen. Voor de leerlingen is daaraan een leerzame actie gekoppeld, waarvoor de animaties bekeken moeten worden. Ook voor de lessen in begrijpend lezen heeft de KRB lees- en verwerkingsbladen gemaakt, waarmee de kinderen in de groepen 4 t/m 8 aan de slag kunnen. De groepen 7 en 8 van de basisscholen zijn uitgenodigd om een kijkje te komen nemen op de posten tijdens het jaarlijkse scholenproject.