De 14-jarige Athene Souverijn heeft tijdens de grand Prix Four Stroke Kart Series in de Honda 9 PK klasse haar eerste punten gescoord. Ze eindigde als 9e op het circuit van Spa Francorchamps in België.

De Katwijkse dame moest even omschakelen. Athene racet voor het KWM Racing team en traint af en toe buiten maar net als alle andere teamgenoten vooral binnen bij Van der Ende Racing Inn in Poeldijk. “Ik vond het super! Ik heb altijd al mijn spullen bij me, raceoverall, helm, bodyprotector enzovoort. Je weet nooit wanneer je moet invallen en dit keer gebeurde het dus. En dat op een legendarisch en fantastisch circuit midden in de Ardennen.” Op de vraag hoe zij zich heeft kunnen voorbereiden was het antwoord zeer kort: “Niet. Je gaat gewoon zitten en doet je ding. Ik moest de eerste training wel even wennen aan de kart, want daar had ik niet eerder in geracet. En je moet het circuit leren kennen; de bochten, het hoogteverschil, het asfalt. Alles telt mee als je racet, ook de temperatuur.”

En dat laatste was wel typisch Spa. Het kan de ene dag bijna 30 graden met zon zijn, de andere dag daalt de temperatuur met 10 graden en is het regen. “Precies, vrijdag was het zonnig en warm, zaterdag nat, droog, nat. Ik heb de officiële trainingen twee keer met regenbanden gedaan en één keer met slicks op een opdrogende baan. Dan is de baan nog wel verraderlijk glad, maar dan weet je ook wat je moet doen als dat in de 1-uurs race gebeurt. Achteraf was dat geen probleem. Want de regen kwam tot de race begon met bakken uit de hemel. De baan kon niet meer opdrogen, er lag op sommige stukken wel meer dan 2 centimeter water, een echt waterballet!”

Ze kwalificeerde ze zich als 13e, maar wist zich terug te knokken tot een mooie 9e plaats. En dat betekent haar eerste punten en punten voor het team. Het team staat op dit moment op een eerste plaats voor het kampioenschap. Daar heeft nu ook de reserve coureur haar bijdrage aan geleverd.

De Katwijkse moest onverwachts invallen om alle stoeltjes in het KWM Racing Team uit Den Haag bezet te houden. Ze nam het stoeltje over van haar broer Lucas Souverijn. Hij was hard gecrasht tijdens de vorige Grand Prix in Hahn, Duitsland. Hij liep toen gekneusde ribben en een scheurtje in één van zijn ribben op. Lucas trainde vrijdag 2 keer maar kwam beide keren na 5 minuten binnen omdat hij de G-krachten niet op zijn ribbenkast kon hebben. Ook zaterdag lukte het niet. Daarom aarzelde het team zaterdag geen minuut en zette Athene direct in.