Op woensdag 8 juni wordt de traditionele Rijnsburgse Paardenmarkt gehouden. Vertrouwd onderdeel van dit gezellige dorpsfeest is de kermis op het Hoftuinplein. Tot op heden duurde deze kermis van dinsdagmiddag tot woensdagavond, maar dit jaar komt daar een extra dag bij.
Ook dit jaar zal er weer een afwisselend programma zijn op de traditionele paardenmarkt met nieuwe en vertrouwde onderdelen. De voorbereidingen zijn in volle gang. De dag extra kermis is een al langer gekoesterde wens van de organisatoren. Dit heeft vooral te maken met het financieel gezond houden van deze echte Rijnsburgse feestdag. Penningmeester Pieter Paauw hierover: “We hebben een aantal inkomstenbronnen waarvan de exploitatie van de kermis één van de grootste is. Samen met onder andere de opbrengst van de loterij, de sponsors en de particulieren die ons als “vriend van de Paardenmarkt” ondersteunen zorgt de kermis ervoor dat we elk jaar weer een leuke dag kunnen organiseren met veel gratis activiteiten. Maar de exploitatie van de kermis staat al een aantal jaren onder druk”.
Logistieke operatie.
Dit heeft alles te maken met de korte duur van de kermis. Het aanvoeren van de attracties en het opbouwen en afbreken hiervan is een grote logistieke operatie die voor anderhalve dag kermisdraaien nauwelijks nog rendabel is. Daarom is de organisatie een aantal jaren geleden in gesprek gegaan met de gemeente om te kijken of de kermis verlengd kan worden. Dit heeft het gewenste resultaat opgeleverd; de verstrekte vergunning staat toe dat de kermis wordt verlengd tot donderdagavond. Natuurlijk realiseert het Paardenmarkt Comité zich dat dit ook een dag extra (parkeer) overlast kan betekenen. “We hopen dit zoveel als mogelijk te beperken door een aantal maatregelen zoals strikte toepassing van de geluidsnormen” zegt voorzitter Kor Kleijwegt. “Maar hopen vooral ook op begrip van de omwonenden omdat we deze verlening nodig hebben om ook de komende decennia een mooie Paardenmarkt te kunnen organiseren”.