Op kerstavond zijn er in de Dorpskerk in Katwijk aan den Rijn twee kerstgezinsdiensten gehouden. Tijdens deze multimediale diensten is de film ‘Kerstfeest is altijd dichtbij’ gepresenteerd.

Deze film is de afgelopen maanden opgenomen op zo’n twintig verschillende locaties in en rondom Katwijk aan den Rijn, waar in het totaal zo’n zeventig vrijwilligers aan hebben meegewerkt.

‘rare jongens, die Romeinen’
Al een uur voordat de eerste dienst begon, stonden de eerste bezoekers al te wachten voor de ingang van de Dorpskerk. Daar stond inmiddels een legertruck geparkeerd, waardoor de bezoekers zich al snel afvroegen wat dit met het kerstverhaal te maken had. Dit werd tijdens de dienst duidelijk. Immers, in de tijd rondom de geboorte van de Here Jezus was Judea bezet gebied: de Romeinen waren de baas. En zoals Barbara de Bruin in de film ook aangaf: ‘die Romeinen, dat vind ik maar rare jongens’.

Verwondering en bewogenheid
Met muzikale ondersteuning van een muziekgroep o.l.v. Jasper van Delft werd de film in stukken getoond. Kinderen in de rol van Jozef, Maria, de wijzen en de herders. Volwassenen in de rol van de centurion, de woordvoerder van keizer Augustus, de dominee en de bakker. Het bleek een film geworden te zijn vol verwondering en bewogenheid. Tegelijkertijd werd ook de ruwheid van die tijd goed in beeld gebracht (een slaapplaats was niet te vinden bijvoorbeeld) zonder dat het te zwaar beladen was om naar te kijken.

Film terugkijken
Artistiek leider en organisator van deze film Theo van Zuijlen heeft samen met z’n team een prachtig product neergezet waar zo’n 1200 mensen naar zijn komen kijken. Tussen kerst en oudjaarsdag is de film nog verschillende keren te zien op RTV Katwijk. Daarnaast is de film te vinden op YouTube. Zoekterm: Kerstfeest is altijd dichtbij – 2016.

Foto: PR