Het partijkartel
In het recente verleden heb ik veel gewerkt voor grote gemeenten, zoals Rotterdam en Amsterdam. Ik heb daar van binnen uit waargenomen wat het met een gemeente en met een gemeentebestuur doet als één partij er decennia lang de scepter zwaait. In de genoemde grote steden was dat de PvdA. In feite vormden die steden een soort éénpartijstaat, zoals je die ook wel in derde wereld landen ziet. In zo’n situatie is de macht in handen van een kleine partijkliek, waarbij binnen de gelederen van die partij de ambtelijke en bestuurlijke baantjes worden verdeeld. De gelieerde of sympathiek bevonden belangengroepen, die (een deel van) de achterban vormen, worden financieel en qua privileges op allerlei manieren gepamperd.  Cliëntelisme pur sang. Jazeker, het ongeleide projectiel Baudet heeft helaas gelijk met zijn partijkartel. De grote landelijke partijen zijn feitelijk banenmachines en een verlengstuk van belangengroepen.

Netwerkcorruptie
Op 25 februari was een raadslid van een lokale partij uit Bloemendaal op bezoek in het Tv-programma “Buitenhof”. De gemeente Bloemendaal kunnen we kortweg en zonder overdrijving beschrijven als een bestuurlijke puinbak. Het betreffende raadslid, Marielys Roos,  heeft een boek over de situatie van  Bloemendaal geschreven. De gang van zaken waarbij machtselites in een dorp of stad elkaar de bal toespelen benoemt zij als “netwerkcorruptie”. Die situatie heeft daar geleid tot allerlei vervelende kwesties waarbij mensen elkaar inmiddels naar het leven staan en voor de rechtbank dagen. Wij mogen ons gelukkig prijzen dat we in Katwijk niet in de situatie van Bloemendaal verkeren. En naar mijn inschatting is het  hier bestuurlijk ook  een stuk vrolijker dan in Noordwijk of Wassenaar.

In Katwijk is het precies hetzelfde
Toch is er in Katwijk ook één partij die hier al sinds de oorlog de dienst uitmaakt. Dat is geen goede situatie want democratie gedijt alleen bij voldoende diversiteit en tegenmacht.  Een bestuur kan alleen gezond blijven als er af en toe een aflossing van de machtselite plaatsvindt.  Minimaal moet er bij tijd en wijle een bloedtransfusie met vers bestuurlijk bloed plaatsvinden want anders ontstaan er gemakkelijk allerlei complicaties door belangenverstrengelingen en vriendjespolitiek.

Subsidiëring van bedrijven
De kwestie van de nieuwe huisvesting van de bibliotheek is een duidelijk symptoom van een onderliggende bestuurlijke ziekte. Het hele verhaal is een alibi om miljoenen in de richting van de Katwijkse retail te schuiven. Het is gewoon indirecte subsidiëring van een groep ondernemers. Dat dit in de praktijk niet gaat werken is alleen maar triest, maar doet aan de motieven voor deze actie niets af. Ook het zwembad is enorm veel duurder geworden omdat het als een toeristische attractie zou moeten werken.

Als je wint dan heb je vrienden
Als je in het bestuur zit word je interessant want je kunt wat regelen voor mensen en voor bedrijven. Toen wethouder van Duijn aftrad merkte hij de dag erna al dat hij opeens een stuk minder interessant was voor de buitenwereld, zo vertelde hij destijds in een interview. Zo gaat dat. En als een partij te lang in het centrum van de macht zit ontstaan er als vanzelf ongezond vriendschappelijke verhoudingen met groeperingen en achterbannen die voordeel kunnen putten uit bestuurlijke besluiten. Als je op het pluche zit dan heb je dus ook veel vrienden. Burgemeester Koen meende dat het een kwestie van schaalgrootte was en dacht dat als het servet een tafellaken werd dit soort toestanden niet meer zouden voorkomen. Maar ook in grotere plaatsen komt het voor dat gemeentelijke zaken bij de voetbalclub worden geregeld en niet in de raadzaal. Er schijnt zelfs een politieke partij te zijn met een heuse businessclub.

Ieder dorp krijgt het bestuur dat het verdient
Het feit dat één partij zo lang aan de macht kan blijven heeft alles met het kiezersvolk te maken. Iedere gemeente krijgt het bestuur dat het verdient. Daarom wil ik een concrete suggestie doen aan de kiezer. Alleen de kiezer is in staat om een einde te maken aan de ongezonde impasse waarbij het CDA als middelpunt van de macht in haar eentje de zaken naar haar hand kan zetten. De bibliotheekkwestie is een wake-up call en laat precies zien wat er mis is. Door haar centrumpositie kan die partij met “afspraken”, een eufemisme voor chantage, alles bepalen. Dat kost de kiezer nogal veel geld en leidt tot veel verspilling.

Een ongevraagd advies
Als iedereen die beslist op een partij met een christelijk etiket wil stemmen nu eens op de CU of de SGP gaat stemmen. En als de rest dan op KiesKatwijk stemt kan er een nieuw college worden gevormd met deze drie constructieve partijen als ruggengraat. Dan zien we vervolgens wel wie daar als vierde partij het beste bij past. Ik denk dat dit voor Katwijk heel erg goed zou kunnen uitpakken. Wie doet er mee ? Kies eens wat anders, voor de verandering.

Jaap Haasnoot
KiesKatwijk

Comments

comments

DELEN