KiesKatwijk mist een keuzemogelijkheid bij de locatiekeuze voor een nieuwe bibliotheek. In dat verband hebben wij in het verleden de locatie Visserijschool als alternatieve optie genoemd. Het gebouw is prima geschikt te maken, met name ook voor multifunctioneel gebruik. En daarnaast is het op voorhand ook de goedkoopste oplossing in vergelijking met andere locaties in het centrum. Voor het aankoopbedrag van de Noordzeepassage kun je wel vier of vijf Visserijscholen kopen. Bovendien willen we de Visserijschool behouden voor een maatschappelijke functie.

Wij geven toe dat voor de bibliotheek een locatie in het centrum het meest wenselijk is maar niet tegen elke prijs. Een locatie die net buiten het centrum ligt kan echter ook uitermate bruikbaar zijn. Ook daar kan veel synergie ontstaan in combinatie met partners c.q. andere partners dan nu voorzien in het centrum. De Visserijschool kan een educatief centrum worden in samenwerking met wijkverenigingen, inburgeringsinstanties, K&O en onderwijsinstellingen. Voor de muziekschool is de locatie Visserijschool om meerdere redenen echt verre te prefereren boven een vestiging in het winkelcentrum.

De locatiekeuze is een afwegingsproces waarbij men verschillend kan denken over wat het zwaarste moet wegen. Het college geeft de indruk vooral het belang van de vastgoedeigenaar zwaar mee te wegen. Geld speelt blijkbaar geen rol. KiesKatwijk is van mening dat de gemeente veel teveel betaalt voor de Noordzeepassage. De prijs is vastgesteld op een mogelijke commerciële waarde in een voor retail gunstig economisch klimaat. Dat is een onjuist uitgangspunt. De gemeente heeft dus buitengewoon slecht onderhandeld. Anna Marie van der Plas: “Je moet nooit gaan winkelen als je hongerig bent want dan kom je met te dure dingen thuis”.

Daarnaast zijn er zoveel risico’s en open eindjes dat het volkomen onverantwoord is om nu een stap te zetten waarvan geen terugkeer mogelijk is. Het college biedt geen alternatief, het is slikken of stikken. KiesKatwijk wil de inwoners niet opzadelen met iets als de ramp rond de huisvesting van ROC Leiden. Alle ingrediënten daarvoor zijn hier aanwezig. Als we nu ja zeggen wordt stoppen straks (nog) duurder dan doorgaan.
Anna Marie van der Plas – KiesKatwijk

Comments

comments

DELEN

1 REACTIE

Comments are closed.