Zaterdagochtend was Jaap Haasnoot van KiesKatwijk te gast in de radiostudio bij RTV Magazine, om te praten over het project Haven 2: het bouwrijp maken van een stuk grond bij de Prins Hendrikkade. En daar spreekt hij vooral schande van.

“Ik wil niet alles oprakelen, maar een paar jaar terug hadden we al een schandaal rondom de bouw van het Colignygebouw”, begint Haasnoot. “Dat heeft zo’n miljoen euro gekost en toen zijn er dikke rapporten verschenen. Toen is de belofte gedaan dat we de organisatie op orde zouden maken. En nu blijkt, drie jaar later, dat er opnieuw een technisch project uit de hand loopt, met nu zo’n drie miljoen euro schade. En als je dan even rekent, kom je op 65 euro per inwoner van Katwijk. Dus als je een gezin hebt met twee kinderen, ben je nu 260 euro achteruit gezet door het falen van de gemeente.”

Haasnoot noemt de situatie ‘onwaarschijnlijk’. “Als je het rapport van het technisch adviesbureau leest, dan geloof je gewoon je ogen niet. De gekste dingen gingen mis. Alsof er totaal geen leiding is geweest. Maar wat dan vreemd is, dat in de eerste sessie die we erover hadden met het College, er gezegd werd: we wisten het niet. Eén van de dingen die genoemd worden in het rapport, is dat men op de werkvloer de indruk had dat er geweldige haast was bij het project, en dat het werk werd afgeraffeld. Maar er was helemaal geen haast bij. Heeft daar dan niemand op gelet? Heeft niemand daar naar gekeken? Waar kwam dat gevoel van druk vandaan? Dit soort projecten worden al honderd jaar op dezelfde wijze gedaan, dus het had gewoon volgens het boekje moeten gaan.”

Volgens Haasnoot is het onderzoeksrapport een opeenstapeling van eigenaardigheden. “Een ander echt vaag punt is, dat er ‘in dat bedrijfsonderdeel een niet-zakelijke cultuur heerst’. Dat kan van alles betekenen, dus dat vergt nader onderzoek. Maar er is dus een onderliggend probleem waardoor dit soort zaken kunnen gebeuren. Het College praat eromheen, en zegt dat ze niet op de hoogte gehouden zijn door het ambtelijke apparaat. Dat zou betekenen dat de communicatie onderling in het ambtelijke apparaat ook een puinbak is. Omdat het nu de tweede keer is en er niets veranderd is, denk ik dat er een interim-manager moet komen die leiding op zich neemt en het op zijn of haar manier moet gaan proberen. Van mij hoeft het College niet af te treden, maar ik hoop dat ze wel gaan beseffen dat er nu echt iets moet gaan gebeuren.”