Donderdag staan er twee voorstellen op de agenda van de gemeenteraad die vele miljoenen euro’s kosten. In dit geval gaat het over de huisvesting van ambtenaren en over de huisvesting van een nieuwe bibliotheek. KiesKatwijk is van mening dat hier miljoenen over de balk worden gesmeten. Niet omdat die huisvesting onnodig is, maar omdat het op een verkeerde manier wordt aangepakt. Het kan allemaal stukken goedkoper. En als het bij de serieus grote investeringen al fout gaat wat dan te denken over de minder opvallende zaken. De gemeente heeft een gat in haar hand en de belastingbetaler mag het betalen. Dat klinkt nogal zwaarmoedig maar ik zal u uitleggen hoe het werkt.

Het gaat net als bij uw buurman. Als die weer eens een nieuw speeltje (I-pad of auto) denkt nodig te hebben wordt er eerst besloten om te kopen. Pas daarna worden de argumenten verzameld om zichzelf en anderen te overtuigen van de noodzaak van die aankoop. Dat is een vorm van emotiepolitiek. Ten eerste wordt niet onderzocht of die impulsaankoop echt noodzakelijk was en vervolgens wordt ook geen objectieve vergelijking gemaakt tussen alternatieven. Er wordt ook niet gekeken naar consequenties. Die grotere auto blijkt veel duurder in het gebruik en past ook niet in de garage.

Zo gaat het bij de gemeente ook. Een zwembad ergens in de wei is veel goedkoper. Maar dan heeft de toerismelobby geen zwemparadijs voor haar klanten. Maar zijn die extra kosten afgewogen tegen het extra nut voor de inwoners ? En zijn de consequenties in termen van parkeren en verkeersbewegingen meegenomen ? Hetzelfde punt geldt voor de verbouw van het gemeentehuis. Dat is gewoon een soort impulsaankoop en vervolgens zitten we met peperdure consequenties. Keer op keer verft het gemeentebestuur zichzelf daarmee in de hoek. De gekste capriolen zijn vervolgens nodig om de wensdroom van de wethouder toch mogelijk te maken. En kosten zijn natuurlijk geen bezwaar. Eerst al een waanzinnige overkapping voorstellen tussen oudbouw en nieuwbouw en nu weer de fietsonderdoorgang opheffen. Bij de bibliotheek is het al niet veel anders. Het aankoopbedrag voor de Noordzeepassage is vele miljoenen te hoog. Alleen KiesKatwijk heeft hier vraagtekens bij gezet. Wij zijn dit amateurisme meer dan zat. We zullen dus niet meer instemmen met investeringen waarbij geen alternatieven worden gepresenteerd. We willen een fatsoenlijke afweging kunnen maken tussen extra kosten en eventuele voordelen daarvan.

 Jaap Haasnoot
fractievoorzitter KiesKatwijk

Comments

comments

DELEN