De Duinvallei blijft de gemoederen bezig houden, zowel onder de inwoners als in de politiek. Welke invulling moet het gebied de komende tien jaar krijgen?

Het was een plan van wethouder van der Bent: tot 31 januari konden Katwijkers hun ideeën voor de invulling van de Duinvallei insturen. Toen werd bekend dat een klein deel van het gebied gebruikt zou gaan worden voor de huisvesting van spoedzoekers, daarna volgde een stortvloed van protestinzendingen op de Duinvalleiwebsite omdat Oranjerock zou moeten verhuizen van het huidige festivalterrein, toen werden bewoners boos vanwege de busverbinding en vorige week lanceerde Jan de Lange een idee voor een ringpark.

Prachtplan
“Een prachtplan van Klaas Jan van der Bent”, zei Jaap Haasnoot, fractievoorzitter van KiesKatwijk, daarover afgelopen zaterdag in het radioprogramma RTV Magazine. “Maar op de nieuwjaarsreceptie kwam ik een vertegenwoordiger tegen van de Oranjevereniging. Die bleken niet blij te zijn met de plannen rondom de Duinvallei. daar schrok ik geweldig van, want ik vond het eigenlijk een geweldig idee van wethouder van der Bent om de bevolking de ruimte te geven om daar te krijgen wat ze willen. KiesKatwijk vond al dat daar een park moest komen met een evenemententerrein, maar nu ligt dat terrein daar braak te wachten tot de Provincie daar een ondertunnelde weg gaat maken. Maar dat is natuurlijk een kwestie van jaren. Dus ik vond het een prachtig plan van Klaas Jan van der Bent, maar ik schrok ervan dat het niet overal positief werd opgevangen.”

Evenemententerrein? No-brainer
“Er is in een vorig College beloofd dat dat evenemententerrein daar zou komen”, gaat Haasnoot verder. “Dus zij dachten dat het goed zou komen. En dan moeten ze ineens in de krant lezen dat iedereen een initiatief mag indienen. Dan staan ze weer achterin de rij. Dus ik snap dat ze daar boos over zijn geweest.” Vooralsnog liggen alle opties open. Groen lijkt de voorkeur te hebben, maar er is nog geen eerste of laatste woord over gezegd. “Een commissie, het Q-team, gaat kijken wat er allemaal kan. De gemeenteraad staat zelfs buitenspel”, aldus Haasnoot. “Ik denk dat een evenemententerrein op die locatie een no-brainer is. Wat zou je anders moeten willen? Dit willen de mensen gewoon. Maar toen ik zag dat de Oranjevereniging twee dagen voor de sluitingsdatum nog geen initiatief had ingediend, werd ik een beetje zenuwachtig. Ik heb toen zelf een plannetje geschreven en dat werd binnen de fractie niet positief ontvangen, want de burgers moeten ideeën indienen, niet de politieke partijen natuurlijk. Daar hadden ze gelijk in.”

Steunplan voor Oranjevereniging
Op zondagmorgen kwam er alsnog een initiatief van de Oranjevereniging. Het plan van Haasnoot werd een steunplan en KiesKatwijk staat dus vol achter de Oranjevereniging in hun wens voor een evenemententerrein. “Het plan voor een evenemententerrein stond eerder op de tocht omdat er van die verschrikkelijke bouwplannen waren voor torenflats in de Duinvallei. Die plannen zijn naar het hiernamaals verwezen, dankzij het goede voorbeeld van Klaas Jan van der Bent. We zitten dus nu weel in een 0-situatie, alles is weer mogelijk. We gaan niet haastig te werk, het terrein blijft voorlopig nog even braak liggen. Het is de eerste verantwoordelijkheid van de Provincie om het straks goed te regelen met de ondertunnelde oplossing, maar de Provincie heeft iets goed te maken bij Katwijk. We zijn enorm slecht behandeld door hen, met een bovengrondse snelweg langs Valkenburg, dus de Provincie gaat dat maar eens goedmaken met ons.”

Tiny houses
Een ander aspect van de invulling van de Duinvallei, gaat over de huisvesting van spoedzoekers. Volgens Haasnoot gaat het maar om een paar procent van het totale beschikbare terrein en zouden de portocabins het evenemententerrein en het groen niet in de weg zitten. Volgens hem is het ook erg nodig, omdat er in Katwijk te weinig woningen zijn voor één- of tweepersoonshuishoudens. “Er wordt alleen voor gezinnen gebouwd. En dat gaat fout lopen. Je moet overal in de gemeente waar nog stukjes over zijn, dat soort huisvesting gaan neerzetten. In Amerika noemen ze dat ’tiny houses’. Katwijk is vol, het is hier millimeteren. Daarom moet je verstandig met de ruimte omgaan.”

Park zou door gemeente betaald moeten worden
De invulling van de Duinvallei gaat nu over een periode van tien jaar. De initiatieven die worden ingediend, moeten door de indieners ook zelf bekostigd worden. De gemeente levert dus enkel de grond. “Ik vind dat er een permanent park moet komen, niet een tijdelijk park. En het moet door de gemeente betaald worden. De bevolking betaalt het al via de belastingen. Dat evenemententerrein moet op een slimme plek komen, waar later die ondertunnelde N206 zou komen. Dus dan hoef je dat park niet meer weg te graven… Maar ik heb het niet voor het zeggen natuurlijk. Dus ik roep het uit aan alle stranden.”

Foto: Oranjerock Festival