KATWIJK – Met genoegen presenteert het Katwijks Museum ‘Tastbaar verleden. Een collectie op reis. De tentoonstelling omvat een selectie van 19e en 20ste-eeuwse schilder- en tekenkunst uit een kleurrijke, particuliere verzameling. Voor bezoekers een unieke gelegenheid om in een museale context kennis te maken met deze kunst uit privébezit.

De particuliere verzameling sluit goed aan bij de kerncollectie van het museum, maar gaat tegelijk verder in thematiek. Zij is ontstaan vanuit liefde voor schilderkunst en geschiedenis, gecombineerd met een scherpe kijk op alledaagse, menselijke situaties. Dit levert diverse, rake schilderstukken op.

Aan ons oog trekt het vissersleven in Katwijk en Scheveningen voorbij. Voorstellingen van een bevolking die in streekdracht gekleed gaat, van aanzeilende bomschuiten en de visverkoop op het strand. Het noeste boerenleven passeert, evenals innige taferelen van moeder en kind en het schouwspel van een zonnig, hier en daar mondain strandleven. Bekoorlijke vissersvrouwen op het duin worden afgewisseld met elegante dames in hun atelier of tuin. De in heldere kleuren geschilderde ploeger van Herman Gouwe bevindt zich in de nabijheid van een ingetogen zee van Mesdag. Het latere werk van Isaac Israëls toont vrijgevochten dames in badpak op een Scheveningse zomerdag.

Onder de kunstenaars bevinden zich Morgenstjerne Munthe en Hendrik Willem Mesdag. De Hagenaars Bernard Blommers en Philip Sadée en de in Laren werkzame Baruch de Laguna en de verfijnd werkende Octav Guillenot.

De levendige voorstellingen verhalen van hard werken, een harmonisch familieleven en alledaagse bezigheden van toen. Waardoor we de geschiedenis bijna kunnen aanraken. Bij de tentoonstelling is een catalogus uitgegeven.

Gratis rondleidingen worden verzorgd op een vijftal vrijdagen in augustus en september. Zie data en tijden op de website: www.katwijksmuseum.nl

Comments

comments

DELEN