De Zwanenburg borrelt van creatief talent. Elke maandagmiddag komt de schilderclub samen. Om te schilderen, maar ook voor de gezelligheid. De belangrijkste ingrediënten zijn dan ook olieverf én koffie.

Zo’n 10 tot 15 schilders komen iedere maandagmiddag samen in de Zwanenburg om gezamenlijk te schilderen. Toegegeven, schilderen doe je alleen, maar naar elkaars werk kijken, van elkaar leren en inspiratie opdoen met elkaar en door elkaar levert naast mooie kunstwerkjes ook mooie vriendschappen op. Hoewel olieverf het meest gebruikt emateriaal is op de club, werken sommige kunstschilders met andere technieken, zoals aquarel. Zoals Marry Minnee-van der Plas. Zij is met haar 89 jaar één van de oudste deelnemers, maar nog zo fit als een hoentje. “Ik ben pas begonnen met aquarelleren. Ik vind dit wat makkelijker, omdat je met olieverf viezer wordt, het gaat niet zo makkelijk uit je kleren.” Marry zit al bij schilderclub Zwanenburg vanaf het prille begin. “We begonnen bij Bas Zwaan uit Rijnsburg. We kregen les op een zolder bij het kanaal. Dan moesten we een pot of een plant natekenen. Inmiddels heb ik al heel wat stukken gemaakt die hier en daar hangen.” Voor Marry is het sociale aspect van het schilderen een belangrijke factor. “M’n zoon schildert ook” -Marry wijst naar de schilder naast haar die heel geconcentreerd werkt aan de minutieuze uitwerking van een Griekse pilaar- “Als je dit soort dingen nog kan doen, da’s toch leuk? Het is een heel gezellige club mensen hier op maandag.”

Dat beaamt Tilly Wildschut volmondig. Ze is bezig met een schilderij voor haar kleindochter. “Als je bezig bent met schilderen, kom je helemaal tot rust. Je vergeet alles om je heen. En het is gewoon heel gezellig met elkaar.” Ook Dirk den Haas is geconcentreerd bezig. Op zijn canvas verschijnt langzaam maar zeker een reiger aan de waterkant. “Ik hou van dieren. En reigers vind ik leuk. Als ik op m’n scootmobiel rijd, dan zie ik weleens een reiger staan. Dan zie je ze zo geduldig wachten tot er een visje langskomt, en dan: hup! Mooie dieren.” Dirk schildert sinds een jaar bij de Zwanenburg. “Ik zag het in de krant staan, en ik dacht: daar ga ik op af. Allemaal mensen van mijn leeftijd zo’n beetje. Het is hier leuk en gezellig.”

Schildercoach Erma van Bentum begeleidt de kunstschilders van de Zwanenburg al zo’n 19 jaar. Ze begon bij Bas Zwaan, waar ze zo’n 4 jaar les kreeg. Toen Bas ernstig ziek werd, vroeg hij Erma om de club over te nemen. “Niemand hier let op wat je wel of wat je niet kunt. Iedereen mag hier zijn wie die is, en wordt gewoon geaccepteerd. Je mag zelf kiezen waarmee je wilt werken: olieverf, aquarel, acryl, het mag allemaal. Ikzelf ben gespecialiseerd in olieverf en ik ben fijnschilder. Dus daar let ik heel goed op, dat ik niemand opdring wat ikzelf goed kan. Ik leer de deelnemers kleuren mengen en help ze met bepaalde technieken zoals licht en donker.” Binnenkort kan iedereen de verrichtingen van schilderclub Zwanenburg gaan bekijken in het gemeentehuis. “Van 9 mei tot 31 mei exposeren we daar. Die aandacht is goed, omdat we hier best nog wel een paar schilders kunnen gebruiken. Dus, iedereen is welkom!”

Vorig artikelExtra maatregelen om aantal verkeersslachtoffers terug te dringen
Volgend artikelKermis Paardenmarkt dag langer