Koningsdag nadert met rasse schreden! En niet alleen op deze feestdag staat Katwijk aan Zee bol van de evenementen; sinds jaar en dag kun je de hele laatste week van april je lol op. Jong en oud kan iets van zijn of haar gading vinden in het programma.

Harry Minnee, voorzitter van Oranjevereniging Katwijk aan Zee, lichtte in RTV Magazine het programma voor dit jaar toe. “Het kriebelt al! We mochten al aan de bak, want de eerste activiteiten in de Duinrand en Overduin hebben al plaatsgevonden. We noemen het tegenwoordig ook Oranjefeesten hè, met als hoogtepunt Koningsdag. We beginnen natuurlijk al een paar dagen van tevoren met het Huis van Oranje, en ook na Koningsdag zijn er nog activiteiten.” Het huis van Oranje stond vroeger op parkeerterrein Noordduinen, maar verhuist naar het Strandplein. “Dat parkeerterrein is toch ver van het centrum, en er waren nog weleens problemen met de sluitingstijden. Vanaf het evenementenplein kunnen bezoekers van het Huis nog even een drankje gaan doen in de horeca in het dorp. En op deze locatie komen we beter uit met de kosten.” Het evenementenplein wordt tijdens deze Oranjefeesten goed gebruikt, want ook het Muziekfeest vindt daar plaats, in plaats van op het Andreasplein waar volgens de nieuwe evenementennota geen grootschalige activiteiten meer zullen plaatsvinden. Omdat in de Princestraat uiteraard de kinderrommelmarkt plaatsvindt, wordt in het verlengde daarvan het Andreasplein nu gebruikt voor jeugdactiviteiten. Het Andreasplein mocht zeker geen kale plek in het dorp worden, stelt Minnee. Want het feestterrein loopt van de Koninginneweg tot de grenzen van het centrum.

Ook de Zwaaikom blijft niet onbenut, want daar zal wederom de Maritieme Markt plaatsvinden. “Een hot item”, noemt Minnee het. “Het is altijd enorm druk daar, het is het feest van de ontmoeting. Er ligt een keur aan sleepboten, bijvoorbeeld een oude parlevinker die we hebben opgedoken.” De nacht ervoor kun je lekker struinen over de Nachtmarkt an de Prins Hendrikkade. “Daar zijn we vorig jaar mee begonnen, het is nog niet heel erg bekend. De Nachtmarkt is een gezellige braderie van 18 tot 23 uur, met ook activiteiten voor kinderen. Als het donker wordt, zijn er flyboarders, dat ziet er spectaculair uit, met opspuitend water in het verlichte kanaal.” Koningsdag zelf heeft zijn vertrouwde elementen, en dan met name muziek. Neem het festival bij De Schuit, niet meer weg te denken uit het programma voor de Katwijkse Koningsdag. “Het is een dag van muziek op veel plekken. Op de Koninginneweg, het Andreasplein, de Zwaaikom, de Dwarsstraat, de Boulevard… Op eigenlijk alle plekken waar activiteiten ontplooid worden, is er sprake van muziek.” Het afsluitend vuurwerk vindt niet meer plaats bij de Rijnmond. Vanwege de kustversterking is de afstand van vuurwerk, publiek en bewoning langer geworden, zodat er veilig geknald kan worden. Dus nu kunt u weer zoals vanouds genieten van het vuurwerk bij de Witte Kerk aan de Boulevard.

Foto: www.koningsdagkatwijk.nl