De mogelijkheid om op zondag te winkelen in de gemeente Katwijk lijkt geen voet aan de grond te krijgen. De coalitiepartijen ( CDA , SGP en ChristenUnie) zijn faliekant tegen om de winkeldeuren op zondag te openen.

Niet alleen het feit dat zondag een rustdag dient te blijven is een argument ook de aantoonbare cijfers blijken volgens het CDA eerder een kostenverhoging met zich mee te brengen dan dat het geld in het laatje brengt.

Bijna alle oppositiepartijen vinden dat het College betuttelend optreedt en zijn voor een keuzevrijheid. Zij pleiten voor de keus of de winkelier wel of niet op zondag open wil.

Het College ziet geen enkele behoefte om de regel zoals die nu is te wijzigen en het ziet er naar uit dat een meerderheid van de Raad zich hier in vindt.

Een definitief besluit volgt later deze maand.

Comments

comments

DELEN

19 REACTIES

 1. Toch apart, volgens het koopstromenonderzoek 2010 maakte destijds 44% van de inwoners van gemeente Katwijk gebruik van de koopzondag. Sinsdien is het aantal zondagshoppers fors gestegen en anno 2015 is het een meerderheid. Toch apart dat in een democratie een religieuze minderheid de meerderheid kan opleggen wat men op zondag in Katwijk niet mag doen.

  • Rare kronkels in deze reactie.
   Een democratie betekent dat de meerderheid bepaalt wat er gebeurt. Dat is in Katwijk het geval. Het gaat dus niet om een religieuze minderheid. Religieuze meerderheid dan? Dat zou kunnen, maar dat is nu juist wat de democratie is, dus waar klaag je dan over?
   Overigens, misschien moet je toch eens wakker worden en opmerken dat het niet alleen christenen zijn die tegen zondagsopenstelling zijn, maar dat de zondagsrust ook door brede lagen van de niet-christelijke Katwijkse bevolking zeer gewaardeerd wordt.

    • Ik heb geen cijfers, behalve dan dat ik die schamele 920 handtekeningen eigenlijk een aanfluiting vind voor een groepje dat zo’n grote broek aantrekt. Ik heb natuurlijk wel mijn eigen waarneming, dus ‘roep je maar wat’ is ook niet juist. Het is mij duidelijk geworden dat er heel wat mensen zijn die weliswaar af en toe gebruik maken van de koopzondag, maar dat in eigen dorp toch onwenselijk vinden. Deze mensen behoren niet tot een religieuze minderheid of meerderheid, maar kiezen toch voor zondagsrust.

   • Rare kronkels? De meerderheid van de raad heeft rare kronkels als je op basis religieuze opvattingen geen winkels op zondag mag openen. Dat is geen vrijheid.

    • Henk, vrijheid zoals jij die wilt is alleen voor jou vrijheid. Als je het democratisch wilt oplossen, houdt vrijheid op zodra je niet meer alleen op deze wereld bent. Dan zijn er nou eenmaal omgangsvormen en omgangsregels. Het zou een lekker zooitje worden als iedereen alleen maar aan z’n eigen vrijheid zou denken.

     Bovendien, waarom komen voorstanders van zondagsshoppen toch iedere keer met ‘religieuze opvattingen’ op de proppen? Er is toch een heel scala van argumenten, van een bont gezelschap van religieuze en niet-religieuze inwoners van Katwijk?
     Het geeft te denken: is die ‘vrijheid voor de ondernemers’ wel de echte reden om de winkels open te willen hebben op zondagen? Ik vermoed dat het eerder wordt ingegeven door antichristelijke ideologie.

    • (@Henk Posted October 6, 2015 at 10:38 PM – ik kan niet op een reply-knop klikken bij je reactie, dus maar even zo.)

     Dat niemand religieus geboren wordt, is een misvatting. Iedereen wordt religieus geboren. Maar dat is een andere discussie.
     Bovendien wil ik nogmaals benadrukken dat dit standpunt ook door veel niet-religieuze mensen wordt ingenomen.
     En inderdaad, uiteindelijk is het grootwinkelbedrijf de winnaar als de winkels op zondag open gaan – hoewel in veel beperkter mate dan vaak wordt gesuggereerd. Het mkb is er gewoonlijk zwaar de dupe van en in plaats van een aantal levendige winkelcentra kan het de doodsteek betekenen voor lokale ondernemers.

     Juist gisteren las ik in de krant over de huidige situatie in Papendrecht, waar koopzondagen (2x per maand) op een fiasco zijn uitgelopen.
     Citaat:
     Vrijwel alleen supermarkten en landelijke ketens doen mee. Vanwege de geringe belangstelling zijn ondernemers afgehaakt. „Sommige winkeliers staan met drie man een middag in de winkel en verdienen 60 euro”, zegt Dam. „Het loont de moeite niet”, beaamt de onderneemster van Hunkemöller in De Meent. „We zijn een paar maanden dicht geweest, morgen proberen we het weer. Als het loopt, gaan we misschien vaker open. We moeten allemaal wél of allemaal niet meedoen. Dit heeft geen zin.” Sommige winkeliers zeggen dat de zondagsopenstelling hun omzet kost. Mensen kiezen bewust voor winkels die ’s zondags gesloten zijn. „Dat klopt”, zegt een Hubo-medewerkster. „Bij ons hangt een bordje dat we op zondag dicht zijn. Mensen reageren daar positief op. En klanten die op zondag willen klussen, komen op vrijdag of zaterdag in de winkel.”

   • maar welke rust verdwijnt dan als er langs de boulevard het met mooi weer al allang geen rust meer is. De rust van de Princestraat, zoeken daar onze inwoners naar rust? Lijkt me sterk.

    • Kennelijk ervaren veel inwoners van Katwijk die rust in de overige delen van het dorp als positief, Droes. Wat dat voor een rust is? Verschilt natuurlijk. De een vindt het fijn om rust in het hoofd te hebben, niet allerlei dingen te kunnen (en dus te doen) maar gewoon een dagje slow down. Een ander vindt rust een dag waarop je met je gezin bezig bent of op familiebezoek gaat. Weer een ander gaat graag de natuur in. Enzovoort.

     Een christen vindt zondagsrust vooral zondagsheiliging, voortvloeiend uit het vierde gebod (protestanten) = derde gebod (katholieken). Voor hen heeft zondagsheiliging nog een extra dimensie: zij geloven dat God de samenleving die zich niet aan dit gebod houdt, hierom gestraft zal worden. Uitzondering op het verbod om te werken op de zondag vormt voor hen overigens datgene wat zij werken van barmhartigheid (predikanten, gezondheidszorg) en werken van noodzakelijkheid noemen (bewaking van orde en eigendommen).

     Landelijk is gebleken dat partijen als SP en SGP elkaar vinden als het gaat over niet-noodzakelijk werk op de zondag. Zij het om zeer uiteenlopende redenen. Iets dergelijks is in Katwijk ook het geval.

    • Voor een groot deel met je eens, Kaway. Vrijheid is de vrijheid van andersdenkenden is een bekende opvatting.

     Als al die Katwijkers hun kronkels willen doordrijven dan wordt het inderdaad een chaos.
     Die vrijheid kan dacht ik toch niet zo ver gaan dat je op basis van religieuze opvattingen anderen vrijheden beperkt. Niemand wordt religieus geboren.
     Wie heeft dan nu belang bij openstelling? Het grootwinkelbedrijf.

  • In een democratie geldt dat de bestuurders GEKOZEN worden door de inwoners.
   Als er in Katwijk al een religieuze minderheid is betekend dat dus dat de niet religieuze meerderheid tijdens de laatste verkiezingen hun stem niet heeft laten horen waardoor er weer een Christelijk college zit die voor 4 jaar de dienst uitmaakt.
   Dus van al die mensen die nu lopen te zeuren over de koopzondag is waarschijnlijk een overgroot deel toen niet gaan stemmen.

 2. wat vervelend nu, dat we politie, artsen, brandweer, dominees, reddingsbrigade, verzorgenden van verpleeg- en ziekenhuizen, boswachters van het Panbos, zwembadpersoneel, ambulancepersoneel, storingsdiensten, electriciteitscentrales, enz. enz., wel dwingen te werken op de dag des Heeren.

   • je hebt gelijk Huig, het winkelaanbod in Katwijk is zo beperkt dat winkelen geen naam mag hebben, behalve als je een bril of gehoorapparaat zoekt.

 3. geen koopzondag in katwijk.laten wij de rust niet verstoren.als je zo nodig toch moet gaan shoppen,ga dan naar noordwijk.maar laten wij het in katwijk rustig houden.

 4. groot gelijk dat dit niet doorkomt.heerlijke rust op zondag moet je niet verstoren.en het personeel niet dwingen op zondag te werken. DUS NIET OPEN GAAN OP ZONDAG !!!!!!!!

 5. en zo klungelt Katwijk aan Zee verder. Gaat niet allemaal van een leien dakkie. Pappie pakt de brommert en gaat eff naar cafe Boeien. Zie jullie.

Comments are closed.