Een Praetje Kunst op donderdag 22 september, het laatste dit seizoen, markeert de start van een expositie van de Leidse kunstschilder Gijs Donker in het DunaAtelier aan de Boulevard (hoek Voorstraat) in Katwijk.

Hij toont twintig werken die hij de afgelopen maanden “en plein air” (dus in de buitenlucht) in Katwijk heeft geschilderd. Verder bevat de tentoonstelling een klein overzicht van wat Donker sinds 1995 heeft geschilderd.Gijs Donker gaat zijn eigen weg. De werken van Isaac Israëls, George Breitner en de Franse schilder Claude Monet zijn voor hem de echte hoogtepunten in de Nederlandse schilderkunst. “Daarna is het nooit meer beter geworden”, zegt hij.

De romantische leefwijze van deze mensen bekoren hem ook. Het is ook zijn eigen levenswijze. Donker omschrijft zijn stijl als Hollands impressionisme met een Frans accent. “Mijn werk is kleurrijker dan dat van de Haagse School”, legt hij uit. “Ik werk naar wat ik op dat moment zie, dus niet van foto’s, video’s of uit het hoofd.”
Performances
In de museale wereld wordt zijn werk nauwelijks gewaardeerd. In die wereld staat vooral de zogeheten conceptuele schilderkunst centraal, waar Donker weinig van moet hebben. Desondanks heeft hij wel, samen met zijn broers Aad en Justus, in musea gewerkt. Voor hun performances waarbij ze “live” schilderijen maakten, hadden musea belangstelling. “Maar ze kochten nooit een werk aan…”

Katwijkers waarderen het werk van Gijs Donker wel. Daardoor komt hij er veel om te werken. “De Witte Kerk, Huize Allegonda (nog met de topverdieping van hotel Savoy), de Vuurtoren en het strand lijken saaie uitgekauwde onderwerpen, maar door de verschillen in aanpak zijn ze steeds weer fris”, vertelt hij. “Ik maak vlot werk, lekker met olieverf.” Donker waardeert de belangstelling van mensen die hem buiten bezig zien. Een aantal van hen, meestal ouderen, soms op scootmobielen, spreken hem aan.

Misvatting
In 1995 behoorde Donker tot de eerste groep kunstenaars die deelnam aan het Katwijkse schilders festival. In 2007 deed hij opnieuw mee, maar nodig vindt hij het niet. “Vanuit Leiden is Katwijk het dichtstbijzijnde strand”. Zijn Praetje Kunst gaat, hoe kan het anders, over en plein air schilderen. Hij zal de geschiedenis daarvan kort belichten, maar vooral ingaan op waar de plein air-schilderkunst nu staat en van daaruit lijnen trekken naar de toekomst. “En plein air schilderen wordt ten onrechte vaak geassocieerd met amateurschilderkunst. Ik zal uitleggen waarom dat echt een misvatting is.”

Behalve vrij werk, vooral landschappen en stadsgezichten, schildert Gijs Donker ook in opdracht. Portretten vooral. In het DunaAtelier hangt vanaf 23 september zijn vrije werk. Werk dat hij dit jaar heeft gemaakt is te koop. De minder recente werken niet.

Comments

comments

DELEN