KATWIJK – Kunstvereeniging Katwijk gaat 120 schilderijen uit haar bezit verkopen. De opbrengst is bestemd voor de verhuizing en ondergrondse uitbreiding van het DunaAtelier.

Vrijwel alle schilderijen zijn in en rondom Katwijk gemaakt tijdens de jaarlijkse schildersweek. Zee- en strandgezichten, duinlandschappen, de Boulevard zijn de meest voorkomende onderwerpen. Ze zijn te zien van 13 januari tot en met 4 februari in het DunaAtelier.

Een aantal is van de hand van zeer gerenommeerde kunstenaars. Van Wendelien Schönfeld die recent de Prix de Gravure Mario Avati 2017 voor haar grafische werk gewonnen heeft. Deze prijs wordt uitgeloofd door de Académie des Beaux-Arts in Parijs. Van Jeroen Hermkens, die samen met schrijver Arnon Grunberg een serie artikelen maakte voor NRC-Handelsblad, of van Peter Smit. De namen van bijvoorbeeld Ernst Voss, Robert Vorstman, Theo de Feyter en Roos Schuring mogen in deze opsomming niet ontbreken.

Uiteenlopende technieken
Zij hebben gebruik gemaakt van zeer uiteenlopende technieken en verfsoorten: olieverf, pastel, gouache, acryl. Iedere kunstenaar werkte vanuit de eigen interpretatie: heel precies figuratief, of juist sterk impressionistisch en alles daartussen. Alle werken die de Kunstvereeniging bezit, zijn te koop. Daarop zijn twee uitzonderingen: het schilderij waar het DunaAtelier op zijn huidige plek staat en één waarop het op de vorige plek op het strand staat.

Iets mee doen
“Kunstenaars hebben de schilderijen aan de Kunstvereeniging gedoneerd om er iets mee te doen, niet om ze op te slaan”, vertelt ze. “Een aantal is vanwege de verhuizing geschonken, andere zijn een tegenprestatie voor het deelnemen aan de schildersweek. Een groot aantal heeft in het kader van kunstuitleen aan de wand gehangen bij ‘Vrienden’ (donateurs en sponsors) van de Kunstvereeniging.”

Comments

comments

DELEN