KATWIJK – Eind vorig jaar is de kruising Noordwijkerweg – Voorhouterweg omgebouwd tot rotonde. Voor de inrichting van de middencirkel van deze nieuwe rotonde is gezocht naar een passend kunstwerk.

Vier kunstenaars hebben hiervoor in de afgelopen periode voorstellen gemaakt. Op 13 februari heeft de gemeente besloten het kunstwerk ‘Bloei 3’ van de Rijnsburgse kunstenaar Joop van Egmond voor de rotonde te laten vervaardigen.

Wethouder Jacco Knape: ‘Goed dat er weer zo’n mooi kunstwerk in Rijnsburg bij komt. Het kunstwerk geeft de entree naar Rijnsburg Noord echt een kwaliteitsimpuls, en verbeeldt de Rijnsburgse band met bloemen heel krachtig.’

Bloei 3
Het kunstwerk Bloei 3 wordt uitgevoerd in RVS en laat de vorm van een tulp zien. De kunstenaar omschrijft zijn ontwerp als krachtig van vorm, modern en spanningsvol met een stukje herkenbaarheid in de vorm van een tulp, heel luchtig en speels geplaatst in het hart van het oprijzend kunstobject. De totale vorm omsluit het bloemmotief als langwerpig blad van een bloem. Het tulpmotief is van alle kanten goed zichtbaar en herkenbaar.

Selectieproces
Tijdens het selectieproces hebben vier kunstenaars vijf aansprekende ontwerpen gepresenteerd. Als uitgangspunten hadden de kunstenaars onder andere meegekregen dat hun ontwerp de identiteit van Rijnsburg tot uitdrukking moest laten komen. Daarnaast moest het een link hebben met het heden en de toekomst, een blikvanger en verbindend zijn, en het kunstwerk moet gevoel weergeven. Uiteindelijk bleven er twee ontwerpen over, waarin de voorkeur van de bewoners doorslaggevend is geweest. De (bewoners-)leden van de kunstcommissie vonden dit beeld het beste bij Rijnsburg passen. Het straalt klasse uit, oogt sober en verbeeldt op een treffende manier de band tussen Rijnsburg en haar bloemencultuur.

Kunstenaar Joop van Egmond gaat het beeld nu vervaardigen. Voor de zomerzal het op de rotonde worden geplaatst. Rondom het kunstwerk zal de binnencirkel van de rotonde een passende groene inrichting krijgen.

Comments

comments

DELEN