KATWIJK – Dinsdag heeft wethouder Jacco Knape samen met kunstenaar Albert Kramer en een aantal Valkenburgse kinderen het kunstwerk Palumbus onthuld. Het tweeënhalve meter hoge kunstwerk bestaat uit twee duiven verwikkeld in een sportieve krachtmeting.

Beiden duiven hebben hetzelfde doel, namelijk vrede. Het nieuwe kunstwerk staat op de noordwestkant van het Duyfrakplein en is een in het oog springende markering van de entree naar de wijk ‘t Duyfrak.

Duiven
Kunstenaar Albert Kramer heeft zich voor het ontwerpen en vervaardigen van het kunstwerk laten inspireren door de link van het Duyfrak met duiven. Palumbus is de Latijnse naam voor duif. De duif als directe verwijzing naar de naam van de wijk, maar ook als verwijzing naar de Romeinse geschiedenis van het gebied waarop ’t Duyfrak is gebouwd. Duiven werden in de Romeinse tijd al gebruikt als snelle koeriers, die ook als huisdier onder een dak leefden met de mensen. Dat de duif een geliefd huisdier was, blijkt uit de vele grafmonumenten waarop duiven worden afgebeeld. Aan de overkant van de Oude Rijn (Oegstgeest) heeft vroeger een duifhuis gestaan. Hieraan is waarschijnlijk de naam ’t Duyfrak ontleend. Het woord ‘rak’ betekent ‘een bocht in de rivier’. Nog steeds is die kenmerkende bocht, ter hoogte van ’t Duyfrak, aanwezig.

Betrokkenheid bewoners
In het voortraject zijn bij de selectie van de kunstenaar bewoners van de wijk ’t Duyfrak betrokken geweest. Samen met de ontwikkelaars van de woningen in ’t Duyfrak, die het kunstwerk hebben gefinancierd, en de vaste leden van de gemeentelijke adviescommissie voor beeldende kunst hebben zij verschillende voorstellen van kunstenaars beoordeeld, en uiteindelijk de voorkeur voor Palumbus uitgesproken.

Zomerevenement
De onthulling van Palumbus maakte deel uit van het zomerevenement ‘Verbeelding op Reis’ dat door het Welzijnskwartier is georganiseerd. Tijdens dit tweedaagse muzikaal-cultureel evenement konden kinderen meedoen aan allerlei creatieve workshops, waaronder de workshop maskers en duif-versieren door kunstenaar Albert Kramer. Aan het einde van de tweede dag liepen de kinderen een optocht door ’t Duyfrak, waarna de onthulling van Palumbus plaatsvond. De door de kinderen gemaakt duiven van klei werden ook onthuld.

Comments

comments

DELEN