Zet zaterdag 9 juli alvast in je agenda. Dan staat de SAR (Search and Rescue) Katwijk weer op het programma. Op uitnodiging van de Katwijkse Reddingsbrigade (KRB) zijn diverse hulpverleningsdiensten aanwezig op de Boulevard, het stand en in zee.

De organisatie van SAR Katwijk is trots dat ze ook dit jaar weer vele deelnemers mogen ontvangen tijdens SAR Katwijk 2016. Ook dit jaar zullen veel van de trouwe deelnemers weer aanwezig zijn tijdens SAR Katwijk.

Katwijkse Reddings Brigade
De Katwijkse Reddingsbrigade (KRB) is een vrijwilligersorganisatie opgericht in 1923. De KRB draagt zorg voor de veiligheid op het strand. Gedurende de zomermaanden wordt door een grote groep vrijwillige strandwachten veel preventief werk verricht om verdrinkingsongevallen te voorkomen. Dit doen ze door vanaf de strandposten uitkijk te zitten, te patrouilleren, strandbezoekers te informeren en te waarschuwen voor de gevaren van de zee, EHBO te verlenen enzovoort. De strandwachten komen ook in actie op het moment dat baders, zwemmers en watersporters in problemen zijn.

Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij
De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) heeft als hoofdtaak om mensen te helpen of redden op zee en de ruime binnenwateren. De KNRM bestaat uit 1.300 vrijwilligers, ondersteund door enkele beroepsschippers en personeel van het hoofdkantoor IJmuiden. De KNRM heeft de beschikking over 45 reddingsstations verdeeld langs de Nederlandse kust en de ruime binnenwateren. Met elkaar dragen zij zorg voor de Search and Rescue taken.
Tijdens SAR Katwijk zullen de reddingboten van reddingsstation Katwijk en Wijk aan zee aanwezig zijn. Ook de reddingboot van Scheveningen zal even langs komen voor een demonstratie.

Rijksrederij
De Visarend en Zeearend zijn vaartuigen die de Rijksrederij beschikbaar stelt aan de Kustwacht. Deze patrouillevaartuigen voeren diverse taken uit langs de Nederlandse kust. Één van deze vaartuigen zal tijdens SAR Katwijk een gedeelte van de dag te zien zijn voor de kust van Katwijk.

Kurt Carlsen
De Kurt Carlsen is de eerste motor strandreddingboot die van 1953 – 1990 werd gestationeerd in Noordwijk. Deze reddingboot is geschonken door een vermogende particulier, Bernhard van Leer. Hij vernoemde de boot niet naar zichzelf, maar naar een zeeheld uit die tijd namelijk Kurt Carlsen.
De oude strandreddingboot is inmiddels volledig gerestaureerd, waardoor een stukje geschiedenis bewaard blijft.

Noordzee Helikopters Vlaanderen
De helikopers van Noordzee Helikopters Vlaanderen zijn gestationeerd in Oostende. NHV heeft in 2014 met de Nederlandse overheid een contract afgesloten voor de uitvoering van SAR taken. Vandaar dat er Dauphin helikopters zijn gestationeerd op Marine Vliegbasis De Kooy en in Rotterdam. NHV voert daarnaast ook off-shore taken uit.

Kustwacht vliegtuig
Het Kustwachtvliegtuig, Dornier type 228-212, zal tijdens SAR Katwijk het luchtruim trotseren. Het vliegtuig is uitgerust met diverse navigatie-, communicatie-, opsporings, foto- en videoapparatuur.|

Traumahelikopter ANWB Medical Air Assistance
ANWB Medical Air Assistance (MAA) is een Nederlands helikoptervliegbedrijf, dat in opdracht van traumacentra met haar helikopters Mobiel Medische Teams (MMT’s) vervoert in Nederland. Medical Air Assistance (MAA) verzorgt de operatie van de traumahelikopters voor de academische ziekenhuizen van Amsterdam, Rotterdam, Nijmegen en Groningen in samenwerking met de ADAC.

Dutch Drone Company
Dutch Drone Company is een Nederlandse onderneming die op internationaal vlak operatief is en haar passie voor innovatie uitstraalt. Dutch Drone Company is gespecialiseerd in het toepassen van innovatieve oplossingen op het gebied van Unmanned Aviation.

Stichting Historisch Brandweermaterieel Den Haag
De Stichting Historisch Brandweermaterieel uit Den Haag restaureert en demonstreert al zo’n 30 jaar een grote collectie Historische Brandweervoertuigen. De wintermaanden worden gebruikt om het materieel te onderhouden en te restaureren. In de zomermaanden trekt de SHB erop uit naar evenementen in binnen- en buitenland. Tijdens SAR Katwijk zal de SHB diverse brandweervoertuigen uit de collectie aan het publiek tonen.
Stichting Historisch Brandweermaterieel Katwijk
Stichting Historisch Brandweermaterieel Katwijk
De Stichting Historisch Brandweer Materiaal Katwijk zet zich ook in om oud brandweermateriaal te onderhouden en te restaureren. Tijdens SAR Katwijk zullen zij met 7 voertuigen static staan op de Boulevard.

Rode Kruis
Doet een ramp of conflict zich voor, dan helpt het Rode Kruis direct. Met miljoenen vrijwilligers wereldwijd is het Rode Kruis altijd ter plaatse. Het Rode Kruis start levensreddende activiteiten en biedt onderdak, voedsel, schoon drinkwater en medische voorzieningen. Het doel van het Rode Kruis is om zoveel mogelijk levens redden.

Grootschalige Geneeskundige Bijstand (GGB)
Begin dit jaar is een nieuwe werkwijze voor geneeskundige hulpverlening bij grote incidenten ingevoerd (voorheen SIGMA). Overal in Nederland wordt bij grootschalige incidenten gewerkt volgens een nieuw bijstandsmodel: Grootschalige Geneeskundige Bijstand (GGB).

Veilig Verkeer Nederland
Veilig Verkeer Nederland (VVN) is een maatschappelijke organisatie die zich al tientallen jaren inzet voor de verkeersveiligheid in Nederland. VVN streeft ernaar om zoveel mogelijk mensen en organisaties te inspireren, te stimuleren en actief te betrekken bij verkeersveiligheid. Iedereen is een verkeersdeelnemer en heeft daarom baat bij veilig verkeer.

Traditiekamer Marineluchtvaartdienst
De Stichting Vrienden van de Traditiekamer Marineluchtvaartdienst ondersteunt het behoud van Maritiem Luchtvaarthistorisch Erfgoed. Zij helpen nu het Marinemuseum met het in stand houden en uitbreiden van een collectie.

SOS Dolfijn
SOS Dolfijn biedt hulp aan walvisachtigen in nood die langs de Nederlandse kust terecht komen. SOS Dolfijn is ook beschikbaar voor hulp en advies in noodsituaties in omringende landen. Naast advies, noodhulp en opvang zet SOS Dolfijn zich in voor de bescherming van walvisachtigen in de Noordzee. Dit wordt gedaan door middel van onderzoek, educatie en maatschappelijke actie. Tijdens SAR Katwijk zal SOS Dolfijn aanwezig zijn met een ambulance, noodhospitaal en diverse andere materialen.

Modelboten
Verschillende deelnemers laten met de hand gebouwde modelboten zien. Deze boten zijn miniatuurversies van bestaande schepen en zijn in een grote bak water ook varend te bewonderen

Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers
Het Reddingmuseum vertelt het verhaal over de geschiedenis van het Nederlandse reddingwezen op zee. Er is van alles te vinden wat met water en ‘overleven’ te maken heeft. Tijdens SAR Katwijk zijn zij aanwezig met een promotiestand.

Hartstichting
De Hartstichting doet onderzoek en geeft voorlichting over hart- en vaatziekten. Daarnaast zetten zij zich in om meer levens te redden bij een hartstilstand.

Dutch Amateur Radio Emergency Service (DARES)
De Dutch Amateur Radio Emergency Service (DARES) heeft als doel de kennis en kunde van gelicenseerde radio zendamateurs en geregistreerde luisteramateurs inzetbaar te maken en te houden voor het ondersteunen van professionele hulpverleningsdiensten bij de bestrijding van rampen en andere grootschalige incidenten op nationaal én internationaal niveau. DARES spant zich in om een deel van de radiocommunicatie bij calamiteiten en noodsituaties te leveren.

Flyteam
Flyteam zal tijdens SAR Katwijk aanwezig zijn met een stand waar ze nieuwe onbreekbare zweefvliegtuigen demonstreren en verkopen.

Koninklijke Nederlandse Vereniging Onze Luchtmacht (KNVOL)
De Koninklijke Nederlandse Vereniging ‘Onze Luchtmacht’ (KNVOL) heeft als doel de interesse te stimuleren voor de militaire luchtvaart in het algemeen en die voor de Koninklijke Luchtmacht in het bijzonder.

Regionale Dierenambulance Bollenstreek
De dierenambulance is opgericht op 1 oktober 1988 met als doel eerste hulp te verlenen aan gewonde en zieke dieren en het vervoeren van zieke of gewonde dieren naar de dichtstbijzijnde dierenarts of kliniek.

Vloot en Roadshow Koninklijke Marine
De Koninklijke Marine zet zich met de vloot en mariniers wereldwijd in voor veiligheid op en vanuit zee. In Nederland en in het buitenland helpt de Marine bij crisisbeheersingsoperaties, humanitaire hulpoperaties en bij rampen. De Koninklijke Marine is het oudste onderdeel van de Nederlandse krijgsmacht. Tijdens SAR Katwijk is de Vloot en Roadshow Koninklijke Marine aanwezig met onder andere een klimtoren, een promotietrailer met brugsimulator en expositietenten.

Reddingsbrigade Nederland
De Reddingsbrigade spant zich in voor het voorkomen en bestrijden van de verdrinkingsdood in Nederland. Het Landelijk Bureau van de Reddingsbrigade vertegenwoordigt ruim 180 reddingsbrigades en zo’n 5.000 vrijwilligers als actieve hulpverleners in Nederland.

Dive Post
Dive Post biedt bezoekers de mogelijkheid om kennis te maken met de duiksport. De hele dag zijn zij aanwezig met een zwembad, waarin mensen een duik kunnen nemen. Met een zuurstoffles op je rug en onder begeleiding van professionele duikers, kun je zelf ervaren hoe het is om onder het wateroppervlak te zweven.

Brandweer Hollands Midden
De meest bekende activiteit is het blussen van branden. De brandweer doet echter veel meer. Zij zijn op alle mogelijk manieren actief op het gebied van brandveiligheid en rampenbestrijding. Van controle op en advies over bouwvoorschriften en brandveiligheidsverordeningen tot het geven van voorlichting.

Politie Honden Dressuur Club
Het doel van de PHDC is om honden op te leiden tot politiehond of objectbewakingshond. De honden worden getraind met speciale programma’s geschikt voor de africhting van honden voor politie en bewaking

RAV Hollands Midden
De Regionale Ambulance Voorziening (RAV) Hollands Midden is onderdeel van de Regionale Dienst Openbare Gezondheidszorg (RDOG) Hollands Midden en verzorgt ambulance taken in veiligheidsregio Hollands Midden. De ambulancebroeders zullen tijdens SAR Katwijk meewerken aan het in scene gezette ongeval.

Politie Eenheid Den Haag
Politie Eenheid Den Haag is een van de 10 regionale eenheden van de nationale Politie. De eenheid is in 2012 ontstaan na een samenvoeging van het korps Hollands-Midden en Haaglanden. Tijdens SAR Katwijk zal de Politie aanwezig zijn voor de openbare orde en veiligheid, maar daarnaast ook enkele demonstraties verzorgen.

Brandweer Vliegkamp De Kooy
De brandweer van vliegkamp De Kooy zal tijdens SAR Katwijk aanwezig zijn met een crashtender. De crashtender staat opgesteld nabij de landingsspots.

BroNS-team
Een gespecialiseerd brandweerteam uit de regio Rotterdam-Rijnmond onder de naam BroNS-team (Brandweer op de Noordzee pre SAR) staat klaar voor een inzet bij brand aan boord van een ferry- of cruiseschip op de Noordzee.

(Foto: Archief)

Comments

comments

DELEN