Game of Thrones in de Duinvallei

Dat burgerparticipatie een wassen neus is om het volk koest te houden dat wisten we natuurlijk al. Burgerparticipatie houdt in dat burgers soms mogen meedenken over lantaarnpalen en struikjes om vervolgens voldaan naar te huis gaan.  De gemeente kan vervolgens haar plannen doorzetten zonder veel gedoe. De schaal waarop burgerparticipatie nu als mindfuck wordt ingezet om de burger te piepelen is echter ongekend. Ik heb het over de Duinvallei, het terrein waar elk jaar de feesttent staat tijdens de oranjefeesten en waar de gemeente zijn briljante machtsspel speelt met de burger als stroman. Op vrijdag de dertiende, kwam de aap uit de mouw. Maar nu eerst een stukje context, wat speelt er zoal?

  1. De gemeente is verplicht om elk jaar een X aantal statushouders te huisvesten. Doe je niks aan, moet van de staat. Tot nu toe werd dat gedaan door sociale huurwoningen aan te bieden, bijvoorbeeld de torenflats, maar de sociale armoede is daar inmiddels zo hoog dat de gemeente op zoek moet naar alternatieven. Probleem is dat dit altijd op weerstand stuit.
  2. Daarnaast heeft de gemeente niet bepaald de naam een biertje te lusten. Men doet moeilijk over feestjes en openingstijden, Oranjevereniging Katwijk aan Zee kreeg al een dwangsom van 15.000 euro en nu is Oranjevereniging Katwijk aan den Rijn aan de beurt. Het gefeest en gezuip in de Duinvallei door mensen die wél een biertje lusten is het feesthatende college een doorn in het oog.

Dit alles lag op het bureau van ambtenaar Sjors (fictief), en zo moet het gegaan zijn:

Klop, klop… “Binnen…”.

“Sorry dat ik stoor, maar ik heb misschien een ideetje om in de Duinvallei statushouderswoningen te bouwen EN die verschrikkelijke hedonistische feesten de nek om kunnen draaien, zonder al teveel gedoe”.

Kijk eens aan, ga verder Sjors

“Als we nou eens die Duinvallei voor 10 jaar teruggeven aan de mensen. We laten inwoners initiatieven indienen en we stellen een kleine commissie van burgers aan die mag beslissen wat er gaat komen. Natuurlijk wijzen wij zelf de leden van die commissie aan…”.

De raad zal hier met applaus mee instemmen. Ga zitten Sjors, ga zitten

“…dikke kans dat daar initiatieven tussen zitten die al die vreselijke feesten op dat terrein zullen dwarsbomen. Dat scheelt ons alvast een hoop gedoe aangezien we daar over 10 jaar toch al willen gaan bouwen. Daarnaast vragen we aan Dunavie om een initiatief in te dienen voor het plaatsen van “spoedzoekerswoningen”. Klinkt sociaal maar we kunnen er gewoon onze statushouders en arbeidsmigranten in kwijt haha. Inmiddels staat de raad dan allang buitenspel…”

Briljant, maar… hoe dekken we onszelf in?

“…We laten die burgercommissie een advies uitbrengen, maar het college beslist. Komt er onrust, dan verschuilen we ons achter onze burgerstromannencommissie en zeggen: maar dit is toch wat de burgers willen?! Blijft iedereen kalm, dan strijken wij de eer op van een geslaagd participatieproject. Kost je bij elkaar maar 350.000 eurootjes”.

Prachtig. Neem een sigaar Sjors, en gefeliciteerd met je promotie.

 

Heer Jacob van Esp de Tweede

Comments

comments

DELEN