‘De pen is machtiger dan het zwaard.’ We willen het graag geloven. Maar is het waar? Hoe ver reikt de macht van het woord? Kun je wie vatbaar is voor extremisme op andere gedachten brengen door in gesprek te gaan en te blijven? Of missen woorden hier hun doel en zijn geweld en repressie de enige middelen?

Het zijn vragen die journalist/schrijver Frank Westerman bezighouden en waarover hij schreef in zijn boek ‘Een woord een woord’. Op maandag 10 oktober om 20.00 uur houdt Westerman in de Hoofdbibliotheek van Katwijk een lezing over dit actuele onderwerp en gaat erover in gesprek.

Wat kan het woord tegen de kogel?
In zijn nieuwste boek ‘Een woord een woord’ onderzoekt Frank Westerman de veerkracht van het woord. Hij wil weten of de pen niet alleen spreekwoordelijk maar ook daadwerkelijk machtiger is dan het zwaard. Wat is de kracht van het vrije woord onder het gewicht van de actuele aanslagen sinds Charlie Hebdo. Hij neemt de lezer mee naar een reeks spraakmakende gijzeldrama’s van Bovensmilde tot Beslan, waar in een school in deze Russische stad in Noord-Ossetië meer dan 1100 schoolkinderen en volwassenen werden vastgehouden door een groep van enkele tientallen gewapende terroristen. Westerman mengt zich onder terrorisme-experts in Parijs en drinkt muntthee met een oud-treinkaper die dichter is geworden. Om aan den lijve te voelen wat taal kan uitrichten tegen terreur volgt hij een training tot gijzelingsonderhandelaar in een oefendorp van de politie.

Over Frank Westerman
Frank Westerman (1964) studeerde Tropische Cultuurtechniek aan de Landbouwuniversiteit Wageningen. Hij was correspondent van de Volkskrant en NRC Handelsblad in Belgrado en Moskou. Als schrijver brak hij door met ‘De graanrepubliek’ (1999), ‘Ingenieurs van de ziel’ (2002), ‘Ararat’ (2007) en ‘Dier, bovendier’ (2010). Najaar 2013 verscheen ‘Stikvallei’. Zijn ‘El Negro en ik’ (2004) is bekroond met de Gouden Uil Literatuurprijs. Met meer dan veertig vertalingen in zestien talen is Frank Westerman een van de meest succesvolle Nederlandse auteurs in het buitenland.

Wilt u erbij zijn?
Heeft u belangstelling voor deze bevlogen zoektocht naar een weerwoord op terreur, dan bent u van harte uitgenodigd om deze boeiende avond met Frank Westerman bij te wonen en deel te nemen aan het gesprek: maandag 10 oktober om 20.00 uur in de Hoofdbibliotheek.

westerman-frank-keke-keukelaar-aeg-voor-bb-en-pers-en-bl-2-10-2017-1

Foto: Keke Keukelaar