Gemeenten in het stroomgebied van Rijnland gaan volgend jaar nauw samenwerken met het hoogheemraadschap van Rijnland en stichting Coast Busters om de komst van een luchtbellenscherm mogelijk te maken. Dit luchtbellenscherm zou dan bij het boezemgemaal Katwijk komen. De komst hangt af van een onderzoek naar de haalbaarheid en kosten.
Bubble Barrier
De Bubble Barrier is een buis die op de bodem van een watergang ligt. In die buis zitten gaatjes waar met een pomp luchtbellen doorheen worden geblazen. Door de opwaartse beweging van de bellen, verplaatst afval in het water zich naar de oppervlakte. Zo’n bellenscherm staat diagonaal op de natuurlijke stroming van het water, zodat het afval naar de kant kan worden geleid. Zo is het afval makkelijk op te vissen.
Pilot
‘De zee en het strand zijn de eindstations van plastic afval dat in de sloten en rivieren terecht komt. De Limes Bubble Barrier lijkt een veelbelovende methode om deze plastic vervuiling tegen te gaan. Ik kijk er daarom naar uit om dit burgerinitiatief van stichting Coast Busters op te pakken samen met de andere betrokken partijen’, zegt wethouder Jacco Knape.
Uit een pilot in de IJssel, een van de snelst stromende rivieren, blijkt dat de Great Bubble Barrier 82 tot 89 procent van het plastic afval vangt. Bovendien wordt de scheepvaart niet gehinderd zoals bij andere methodes. Ook vissen hebben geen last van het bellenscherm.
Plastic probleem
Twee jaar geleden ontdekten de Jutters in Katwijk heel veel kleinere stukjes plastic in de omgeving van het Koning Willem Alexander Gemaal. Daar stroomt water via de Oude Rijn de zee in. Om de grootte van het probleem vast te kunnen stellen werd er een oliekeerscherm in het water geplaatst. Een jaar lang telden medewerkers van Coast Busters en Rijnland de opgeviste deeltjes. Dat waren er soms wel 14 duizend in anderhalve week.
De kleine deeltjes kunnen niet met een gewoon rooster worden opgevangen. ‘Dat hindert de pompen van ons gemaal’, legt hoogheemraad Waldo von Faber uit. ‘Als we geen overtollig water meer terug kunnen pompen naar zee, dan lopen we gevaar dat het land onder water komt te staan.’
De oplossing
De oplossing zou de Limes Bubble Barrier kunnen zijn. De gemeenten Leiden, Leiderdorp, katwijk, Noordwijk, Alphen aan den Rijn, Teylingen, Wassenaar, Voorschoten en Zoeterwoude geven het scherm nu een kans. ‘De Romeinen kwamen niet verder dan hier, en als het aan ons ligt plastic afval evenmin.’ De Bubble Barrier werd bedacht door drie Nederlandse vrouwen en is gebaseerd op bestaande technologie die vaak wordt gebruikt bij het blokkeren van olielekken.