Als eerste medische instelling biedt het LUMC een massive online open course (MOOC) over klinische nier- en pancreastransplantatie.

Transplantatiedeskundigen van het LUMC ontwikkelden de gratis en Engelstalige cursus het afgelopen jaar met de Universiteit Leiden. De brede en internationale opzet ervan is geschikt voor gebruik in medische opleidingen.

De MOOC is mogelijk dankzij een beurs van de Universiteit Leiden en investeringen in onderwijsvernieuwing door het LUMC. De transplantatiedeskundigen van het LUMC maakten de cursus samen met het Online Learning Lab, onderdeel van het Centre for Innovation van de Universiteit Leiden. Dat maakte al meerdere goed bekeken online cursussen. Dr. Marlies Reinders geeft als hoofddocent leiding aan het project: “De MOOC vraagt een actieve houding van cursisten. Die komen uit de hele wereld; de cursus vergroot hun netwerk en expertise, ook in landen waar medische professionals moeilijk toegang hebben tot onderwijs.”

De online cursus is breed van opzet. Reinders: “Bij klinische nier- en pancreastransplantatie zijn veel afdelingen van het LUMC betrokken. We wilden alle aspecten van de procedure tonen: aandachtspunten vóór de transplantatie, de operatie zelf, patiënten met een complex ziektebeeld, en vroege en late uitdagingen na de operatie. Elke module sluit af met een interactieve patiëntcasus, waarbij de cursist meedenkt over oplossingen. Reinders: “Er zijn wekelijks lezingen met vragen, opdrachten en visualisaties van onder andere de niertransplantatie. Ook zijn er twee ‘serious games’, waarmee de cursist op een stimulerende, speelse wijze kennis vergaart.”

De MOOC is voor iedereen die meer wil weten over de transplantatiegeneeskunde, met name medische studenten en professionals. Reinders: “Door de interactiviteit middels examens en opdrachten en een actief discussieplatform is er een goede aansluiting op de praktijk. Bijzonder is dat de Universiteit Leiden en het LUMC de MOOC zullen toepassen in het curriculum van de opleidingen Geneeskunde en Biomedische Wetenschappen.” Ze voegt toe dat partners van de League of European Research Universities (LERU) dat voorbeeld zullen volgen. De cursus is gratis en start op 25 januari op online platform Coursera.

Een tweede MOOC van het LUMC, Anatomie van de buik en bekken, start op 1 februari 2016.

Comments

comments

DELEN