Het LUMC opent een dialysecentrum Katwijk, bestemd voor de Katwijkse bevolking én vakantiegangers. Het centrum is huiselijk en gastvrij ingericht. “Dialyse dichtbij huis geeft nierpatiënten een deel van hun vrijheid terug.”

De nieuwe dialyselocatie in Katwijk biedt plaats aan patiënten die hemodialyse moeten ondergaan en die wonen in Katwijk en omgeving. Daarnaast is de locatie een service voor dialysepatiënten die als vakantieganger te gast zijn in de kuststreek.

Huiselijk en gastvrij
De dialysefaciliteit in Katwijk wordt bemand door artsen en verpleegkundigen uit het LUMC, die bij toerbeurt in Katwijk gaan werken. Patiënten ontvangen dezelfde zorg als in het LUMC. Maar de uitstraling van het centrum is wél anders, vertelt Udo Weiland, verpleegkundig hoofd van de dialyseafdeling. “We creëren een huiselijke en gastvrije sfeer. Met het centrum brengen we de dialysezorg heel dichtbij de patiënt. Dit geeft patiënten meer regie over hun leven. Veel dialysepatiënten zijn boven de 65 jaar en hun ziekte zorgt voor veel vermoeidheid. Het is dan fijn dat je geen lange taxirit hoeft te maken om te dialyseren.”

Samenwerking Marente
Het nieuwe dialysecentrum is gevestigd in het gebouw van Verpleeghuis Marente. De ruimte is verbouwd en de apparatuur klaargemaakt voor gebruik. Een faciliteit voor hemodialyse vergt veel voorbereiding: er is onder meer een speciale waterzuiveringsinstallatie nodig. Weiland: “Onze contacten met Marente zijn erg goed. Net als verpleeghuis Marente willen wij als dialysecentrum onderdeel worden van de Katwijkse gemeenschap. Patiënten en hun familie en bekenden mogen altijd binnenlopen.”

Alternatief voor thuis
Een maatschappelijke trend en een wens van zorgverzekeraars is dat patiënten zoveel mogelijk thuis dialyseren. Bij een buikvliesspoeling (peritoneale dialyse) is dit meestal mogelijk. Daarnaast leidt het LUMC patiënten op om thuis de ingewikkelder hemodialyse uit te voeren. Maar helaas is dit niet voor alle patiënten weggelegd: de apparatuur neemt veel ruimte in beslag en er is een partner nodig om ondersteuning te bieden. “Ook vinden sommige patiënten de verantwoordelijkheid van een dialyse thuis te groot. Een locatie dichtbij huis in een huiselijke sfeer is dan een goed alternatief.”

Niet voor alle patiënten
Het dialysecentrum in Katwijk is niet voor alle patiënten geschikt. Als er complicaties zijn of als de patiënt niet zelfredzaam is, blijft hij of zij in het LUMC dialyseren. Weiland: “Het prettige van werken in één team is dat patiënten zonder problemen van het LUMC naar het centrum in Katwijk kunnen overstappen, én weer terug, mocht iemands toestand verslechteren.”

Comments

comments

DELEN