KATWIJK – Stichting het Cuypersgenootschap, Erfgoedvereniging Bond Heemschut en Comité Karakteristieke panden Katwijk willen dat de gemeente de Chr. Opleidingsschool en de Eerste Gemeentelijke Gymnastiekzaal beide benoemen als gemeentelijke monument.

Daarvoor is inmiddels een procedure voor opgestart. Aanleiding voor het verzoek zijn “de berichten in de Katwijksche Post over de onttrekking door de gemeente Katwijk van de gymnastiekzaal aan haar oorspronkelijke functie en eventuele sloopdreiging.” aldus de drie organisaties in haar brief.

De twee panden, naar ontwerp van de Amsterdamse architect C. van der Bom, zouden beeldbepalend zijn samen met de christelijke gereformeerde Bethel- of Ankerkerk. De Ankerkerk is ook opgenomen in de lijst van potentiële gemeentelijke monumenten, maar wordt nu nog niet in de bescherming meegenomen.

Het pand is van cultuurhistorische waarde voor de geschiedenis van het onderwijs in Katwijk aan Zee als onderdeel van een drietal scholen die in het zuidelijk deel van Katwijk aan Zee in de periode 1950-1955 voor het protestants-christelijk onderwijs zijn gebouwd. Verder als herinnering van generaties Katwijkse burgers die op school hebben gezeten.

Comments

comments

DELEN