Zaterdag 19 december werd voor de achtste maal bij Tafeltennisvereniging Rijnsoever het traditionele Schafeltennistoernooi afgewerkt. Bij deze tak van sport bestrijden de deelnemers elkaar in twee takken

Na een loodzware editie ging Martijn de Clerck met de eer strijken. Hij gaat een jaar lang naar huis met de 63 cm hoge wisselbeker.

Sjoemel software het woord van 2015? Bij Tafeltennisvereniging Rijnsoever vinden ze van niet. Daar zouden ze hun keuze laten vallen op het woord schafeltennis, een samenstelling van schaken en tafeltennis. Maar helaas was dat woord niet genomineerd. Schafeltennis is in Nederland inmiddels een begrip. Een heuse community eigenlijk, want op de grote toernooien doen vaak dezelfde mensen mee. Dat zorgt voor een enorm goede sfeer. De vaste ijkpunten op de schafelkalender zijn het Nederlands Kampioenschap in juni en het Katwijkse toernooi in december. De echte fanatiekelingen kunnen daarnaast nog meedoen aan kleinere lokale toernooien. Op 19 december waren zo’n beetje alle uithoeken van Nederland vertegenwoordigd in Katwijk.

De schafeltennissers spelen zeven ronden waarbij ze tegen elke tegenstander twee schaakpartijen spelen en vier tafeltennisgames. Per gewonnen schaakpartij worden twee punten verdiend, per tafeltennisgame één punt. Zo kun je maximaal acht punt scoren, vier per tak van sport.

Het toernooi werd voor het eerst gespeeld in de schitterende nieuwe accommodatie van Tafeltennisvereniging Rijnsoever op sportpark De Krom. De organisator had uitvoerig gecommuniceerd naar de deelnemers door middel van routebeschrijvingen en informatie over het sportpark. Bij reguliere tafeltenniswedstrijden is het al een paar keer gebeurd dat deelnemers eerst naar de oude speelzaal aan de Sandtlaan in Katwijk aan den Rijn gingen. En dan zijn ze natuurlijk te laat op sportpark De Krom. Organisator van het toernooi, Ed Bruinen: “Die vertraging is bij schafeltennis heel vervelend omdat alle deelnemers elke ronde gelijktijdig aan de ronde beginnen. Iedereen wacht dan op de laatkomers. Gelukkig had iedereen de waarschuwing vooraf in zijn of haar oren geknoopt” Overigens werd het toernooi dit jaar wat later in december gespeeld dan gebruikelijk. Dat komt omdat Sinterklaas dit jaar in het weekend viel en veel potentiële deelnemers andere bezigheden hebben.

Na een zware strijd trok uiteindelijk De Clerck aan het langste eind en ging naar huis met de wisselbeker en een bierpakket. Hij prolongeerde zijn titel van vorig jaar. Tweede werd Bernard Schenkel, gevolgd door Norbert Harmanus op de derde plaats. De beste deelnemer van Tafeltennisvereniging Rijnsoever was Jan Haasnoot met een uitstekende elfde plaats. Dat de deelnemers van Tafeltennisvereniging Rijnsoever bij hun thuiswedstrijd hoge ogen zouden gooien lag niet in de lijn der verwachting. Vooraf kon op basis van de schaakratings en tafeltennisklassen wel een inschatting worden gemaakt over de top vijf of top 10. En daar horen de Rijnsoeverspeler niet per definitie tussen. Jan Haasnoot leverde een uitstekende prestatie en eindigde net buiten de top tien.

Het toernooi was een succes en krijgt volgend jaar zeker een vervolg. Voorlopig gaan de schaakstukken weer in de doos en ligt de focus alleen op tafeltennis. Rond de feestdagen is er een aantal funtoernooien bij Tafeltennisvereniging Rijnsoever. Op vrijdag 18 december, dus de avond voorafgaand