VALKENBURG – Hemelvaartsdag 25 mei is uitgeroepen tot Nationale Stoomtreindag. De stoomtrein wordt speciaal ingezet voor liefhebbers van stoomtreinen van alle leeftijden. Zij kunnen die dag een stukje meerijden in de cabine van de stoomtrein naast de stoker en de machinist.

Stoomtrein Katwijk Leiden rijdt al sinds 1992 in recreatiegebied “Valkenburgse Meer”. In ruim 20 jaar hebben de vrijwilligers daar heel veel werk verzet. Zodra je het antieke station binnenstapt, lijkt het of de tijd heeft stil gestaan. Langs het perron staat een bijna 100 jaar oude stoomlocomotief al op je te wachten. De conducteur blaast op zijn fluit, de stoker gooit nog een paar kolen op het vuur, en als de machinist aan de regulateur trekt, zet de locomotief zich puffend en sissend in beweging. Hard gaat het allemaal niet. Het is echt het ‘boemeltreintje’ dat de ouderen nog zullen kennen uit hun jeugd. Die sfeer van toen beleef je bij Stoomtrein Katwijk Leiden nog steeds.

Meerijden op de voetplaat
De stoker en de machinist, en alle andere vrijwilligers van Stoomtrein Katwijk Leiden, delen hun passie voor oude stoom- en dieseltreinen graag met het publiek. Kinderen mogen altijd even bij het vuur kijken. Vanwege de Nationale Stoomtreindag nodigen de stoker en de machinist van de tweede stoomtrein iedereen uit een stukje mee te rijden in de cabine van de stoomtrein. Deze stoomtrein trekt een wagon met zich mee. In deze wagon kunnen liefhebbers instappen die om de beurt steeds een stuk mogen meerijden in de cabine naast de stoker en de machinist. Deze unieke gelegenheid mag je natuurlijk niet voorbij laten gaan. Als je dit leuk vindt, trek je natuurlijk wel je oude kleren aan. Voor vertrek krijg je van de stoker en de machinist een korte veiligheidsinstructie. Je kunt deze extra ritten met het normale toegangskaartje maken dat ook de hele dag geldig is voor het binnen- en buitenmuseum.

Machinist voor een dag
Gegrepen door de kracht van stoom? Volg dan de eendaagse cursus stoommachinist. De vrijwilligers van het museum bieden dit seizoen een uniek arrangement waarbij je in één dag vertrouwd wordt gemaakt met de bediening van een stoomlocomotief. Niet alleen een onvergetelijke ervaring voor de echte treinenliefhebber maar voor iedereen een origineel cadeau? Lees meer op de website van het museum.

Comments

comments

DELEN