In Nederland rijden er twee miljoen eigenaren in verschillende leeftijdsgroepen met een e-bike rond tegenover ruim één miljoen eigenaren van een bromfiets. De laatste drieënhalf jaar zijn er landelijk 79 verkeersslachtoffers bij de e-bikes en 69 bij de bromfietsen geteld. En 87% van deze e-bikers is ouder dan zestig jaar. Deze gegevens in een artikel eind september 2017 in een landelijk dagblad baren de VVN Katwijk grote zorgen.

Gerard Bol, bestuurslid van deze lokale afdeling: ,,In maart 2017 kregen we de beschikking over de verkeerscijfers voor de gemeente Katwijk over de jaren 2014 en 2015. Er waren respectievelijk 10 en 50 ernstige verkeersslachtoffers te betreuren. In de categorie ‘Fiets’ waren het 4 respectievelijk 11 ernstige verkeersslachtoffers. Of zich daaronder e-bikers bevinden is niet duidelijk. In 2016 zijn er 102 verkeersslachtoffers genoteerd. Bij de fietsers, inclusief e-bikers, waren het 22 slachtoffers waaronder één dode.”

Om na te lezen…
In het dagbladartikel werd onder andere aandacht gevraagd voor een mogelijk in te voeren helmplicht voor de eigenaar van een e-bike. Maar er werd ook gewezen op het verbreden van de nieuw aan te leggen fietspaden. ,,Kijk maar eens wat voor, snelle, verkeersdeelnemers je vandaag de dag wel niet voorbij ziet snellen op het bestaande fietspad”, aldus het bestuurslid van de VVN.
Voor het dagbladartikel zie https://www.volkskrant.nl/binnenland/groeiend-aantal-verkeersdoden-op-e-bikes-vooral-ouderen~a4517707/ (Volkskrant van 21 september 2017).

 

Comments

comments

DELEN