Maar liefst 25 van de beste modelbouwers uit binnen- en buitenland komen 24 en 25 september naar Stoomtrein Katwijk Leiden om tussen stoom- en dieseltreinen in schaal 1:1 hun kunnen te tonen. Dat is niet zo verwonderlijk, want de sfeer en de ambiance van dit evenement zijn uniek in Europa. Het hele weekend kunnen de bezoekers de zo kenmerkende geur van de echte stoomlocomotieven opsnuiven als zij de modelbanen bewonderen.

Uitgaanstip voor het hele gezin
Voor alle liefhebbers van (stoom)treinen en miniatuurtreinen is dit evenement een absolute must. Het laatste weekend van september worden er 25 modelbanen opgebouwd van topmodelbouwers uit Nederland, Duitsland en Engeland. Veel van deze modelbanen worden voor het eerst aan een groot publiek getoond. Deze banen staan opgesteld in het museum en de rijtuigenloods tussen stoere stoom- en diesellocomotieven, kipkarren en ander materieel dat tot vijftig jaar geleden niet was weg te denken bij de aanleg van wegen, dijken en kanalen, in de turfwinning en de tuinbouw en niet te vergeten bij de vele steenfabrieken die ons land kende. De modelbanen zijn gemaakt in diverse schalen, sfeervol gedetailleerd, soms met een knipoog naar de werkelijkheid, maar vaak ook historisch 100% verantwoord. Modelbaantjes van amper een halve vierkante meter vol details en een grote modelbaan waar treinen in een Zwitsers landschap door bergen en tunnels rijden. Hoewel de bouwers natuurlijk heel voorzichtig met hun modelbanen zijn, mogen kinderen vaak helpen om de treinen te laten rijden. Het zijn trouwens juist kinderen en de vrouwelijke bezoekers die de kleinste details het eerste opmerken. Jong en oud kunnen zich ook vergapen aan modellen van echt werkende stoomtreinen die op een grote modelbaan hun rondjes rijden. De bouwer van deze modelbaan is afkomstig uit Wales en vindt het een eer om naar Nederland te komen.

Miniatuurtreinen en echte stoomtreinen
Wat deze smalspoormodelbouwdagen echt uniek maakt, is dat je geregeld een stoomfluit hoort van de stoomtrein die een traject aflegt van ruim 3 km langs een deel van de oevers van het Valkenburgse Meer. De stoker en de machinist, ook vrijwilligers, vertellen graag over hun meer dan 80 jaar oude locomotieven en als je wilt, kun je ook een kijkje nemen in de cabine om de warmte van het vuur zelf te ervaren. Met het ouderwetse, kartonnen treinkaartje kun je vrij in- en uitstappen in de antieke wagons en plaatsnemen op de houten banken voor een ritje langs het meer. Teruggekomen bij het oude station, een replica van tramstation Gorssel uit 1926, kan nog een rit gemaakt worden met een dieseltrein die kipkaronderstellen met houten groene banken voorttrekt. Met een vaartje van tussen de 10 en 15 km per uur worden de bezoekers in de open lucht rondgereden over een tracé dat door het buitenmuseum en de weilanden loopt.

Afkijken mag
Deze modelbouwers die hun hobby tot kunst hebben verheven, delen hun passie graag met de bezoekers. Hun recepten zijn niet geheim en vragen staat vrij. Dit evenement staat niet voor niets gepland aan het begin van de herfst. “Creativiteit en zelfbouw zijn al jaren troef bij de modelbouwers van smalspoor. Deze hobby is voor iedereen bereikbaar. Je hoeft er geen grote beurs of zolder voor te hebben” , aldus Peter Soonius van Stoomtrein Katwijk Leiden. Hij hoopt dat u geïnspireerd dit evenement verlaat om de komende wintermaanden zelf aan de slag te gaan en u de uitdaging met hem aangaat om volgend jaar zelf met een creatie naar Valkenburg te komen.

Meer informatie
Het complete overzicht van alle deelnemers vindt u op de website of Facebook. Voor dit evenement zijn de toegangsprijzen 9 euro voor volwassenen en 7 euro voor kinderen van 4 t/m 12 jaar. Ritten met de stoom- en dieseltrein zijn bij deze prijs inbegrepen. U vindt het museum aan de A44, afslag Leiden Zuid. Vanaf Amsterdam afslag 8 en vanuit Den Haag afslag 9. U kunt ook “Jan Pellenbargweg 1 te Valkenburg (ZH) ” instellen op uw navigatiesysteem. Het museum is het gehele weekend geopend van 10.30 –16.30 uur.