Stichting Monument Engelandvaarders zet alles op alles om een herdenkingsmonument bij het Zeehostunneltje te realiseren. Vrijdag 8 oktober is de officiële aftrap van de crouwfundingsactie.

Stichting Monument Engelandvaarders wil de herinnering levend houden aan de tientallen dappere mensen die vanaf de Katwijkse kust per kano de gevaarlijke oversteek naar Engeland waagden, om van daaruit te vechten tegen de Duitsers. Begin juni maakte regisseur Peter Minnee de voorstelling De Engelandvaarders in opdracht van de stichting. Zo ontstond al al enige reuring en bewustwording rondom het onderwerp.

In het geniep
Hans Vingerling, voorzitter van Stichting Monument Engelandvaarders, was vorige week te gast in RTV Magazine. Hij legt uit waarom het monument juist bij het Zeehostunneltje moet komen: “Dat tunneltje bood een mogelijkheid om in het geniep, voorbij de Duitse patrouilles, op het strand te komen. De zoon van de directrice van het Zeehospitium, Pim van Dorp, had contact met jonge mannen in Den Haag die niet meer konden studeren omdat de school gesloten was. Ze wilden iets voor het vaderland doen en kwamen op het idee om over te gaan steken. Nou, zei Pim, dan weet ik een plek, want ik kan van mijn moeder die sleutel krijgen van het tunneltje.”

Sterke gelijkenis met actualiteit
Dat was de eerste van in totaal zes pogingen vanuit het tunneltje. Uiteindelijk hebben maar acht mannen met 4 kano’s Engeland weten te bereiken vanuit Katwijk. Beeldhouwer Jurriaan van Hall ontwierp het herdenkingsmonument dat in de duinen bovenop het inmiddels met zand bedekte tunneltje moet komen te staan. De twee zwoegende roeiers in een kleine boot symboliseert de zware tocht van toen, maar toont ook een sterke gelijkenis met de actualiteit: “Het drukt de worsteling en het gevaar van de situatie toen uit. Als ik er langer naar kijk, associeer ik ook met vluchtelingen die nu in een bootje de oversteek maken”, aldus Hans.

Crowdfunding
Maar het beeld is niet gratis. “Nee, dat klopt. Dat kost enkele tienduizenden euro’s”, zegt Hans. “We hebben al fondsenwerving gedaan, dus tweederde van het bedrag hebben we al. Het laatste deel hopen we bij elkaar te krijgen door crowdfunding.” De crowdfundingsactie gaat vrijdag 8 okotber van start in Huys te Britten, tijdens een evenement met sprekers, presentaties en een kleine veiling. Inwoners van katwijk die graag hun steentje willen bijdragen, kunnen terecht op www.voordekunst.nl .

Steun van gemeente
De gemeente Katwijk heeft langdurige steun toegezegd. “Naast het kunstwerk komt een interactief informatiepaneel waar mensen op kunnen klikken. Dan krijgen ze animaties te zien met achtergrondinformatie over de Engelandvaarders en het Zeehostunneltje. Wethouder Knape heeft toegezegd dat de gemeente het beheer en het onderhoud van het informatiescherm op zich neemt. We hopen dat dit alles bijdraagt aan het levend houden van de geschiedenis.”

flyer

Bekijk hieronder het hele interview met Hans Vingerling: