Monument Engelandvaarders Katwijk gaat er komen

De St. Monument Engelandvaarders Zeehostunneltje Katwijk beschikt sinds kort over een ontwerp voor een monument dat herinnerd aan de Engelandvaarders die tijdens de Tweede Wereldoorlog vanuit Katwijk naar Engeland probeerden te ontsnappen.
Het beeld wordt gecombineerd met een interactief informatiepaneel. Het ontwerp is van beeldend kunstenaar Jurriaan van Hall uit Amsterdam.

Het monument komt in de Zeereep ter hoogte van het oude stuk muur waar zich de uitgang van het Zeehostunneltje onder zand bevindt. Het tunneltje is door Engelandvaarders om zee te kiezen. Het monument herdenkt de 33 Engelandvaarders die tijdens de Tweede Wereld Oorlog in 1941 van Katwijk de oversteek, veelal per kano, waagden. Van de elf pogingen slaagden er vier, acht mannen bereikten Engeland. Drie van hen overleefden de oorlog.

Aansprekend ontwerp
Uitganspunt is dat het beeld een brede doelgroep aanspreekt: zowel de oudere generatie die nog een directe connectie met de Tweede Wereldoorlog heeft, als ook jongeren voor wie het beeld een ‘Land Mark’ wordt dat hen ook daadwerkelijk aanspreekt. Het ontwerp is goedgekeurd door het College van Katwijk en geeft tevens invulling aan een nog open plaats in de beeldenroute op de Boulevard.
Het informatiepaneel geeft ter plekke informatie over de persoonlijke verhalen van de Engelandvaarders. Tevens informatie over het Zeehostunneltje en de Atlantikwall die op die plek zich onder het zand bevindt.
Voordat het beeld geplaatst wordt zal er in de loop van dit jaar een crowdfunding worden gehouden om de reeds verkregen middelen uit fondsen en van de gemeente aan te vullen tot het benodigde bedrag. Verschillende nabestaanden van Engelandvaarders hebben zeer positief op het schetsontwerp gereageerd.

Toelichting ontwerp
de foto toont het schetsmatig geboetseerde ontwerp van kunstenaar Jurriaan van Hall gemonteerd in een foto van de Boulevard ter plekke van het Zeehostunneltje. Uiteindelijk wordt het beeld in brons uitgevoerd.
Citaat Van Hall
Het concept gaat uit van twee, vanaf het middel vormgegeven, bronzen, peddelende figuren in een kano waarvan enkel de punt van de voor- en achtersteven te zien zijn. Het unieke van het beeld is dat de beide figuren alsmede de voor- en achtersteven van de kano direct geplaatst zijn in het door helmgras begroeide duinzand als was dit zand een metafoor voor de woeste golven waardoor de moedige Engelandvaarders zich hun weg baanden. De voorste peddelaar is een krachtige figuur die in volle dynamiek zijn peddel door de golven haalt. Zijn blik is naar de horizon gericht: Engeland ligt onder handbereik. De achterste peddelaar daarentegen lijkt veel meer te worstelen met vermoeidheid door de barre elementen. Uitgeput en wanhopig steekt de peddel recht naar beneden zonder hiermee vaart te maken. Het monument wil hiermee niet alleen de wilskracht van de voorste kanovaarder verbeelden maar ook de wanhopige pogingen van diegenen die het niet gelukt is veilig in Engeland te arriveren.

Jurriaan van Hall (1962) is een Nederlandse kunstschilder en beeldhouwer. Van Hall studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie, de Rijksacademie, en het Royal College of Art in Londen. In 2007 begon hij met het hakken uit steen om zich als beeldhouwer te ontwikkelen. Inmiddels heeft hij een aantal monumentale beelden uit verschillende materialen als polyester, brons en marmer in opdracht vervaardigd onder andere voor het Ministerie van Landbouw, Natuur & Voedselkwaliteit. Jurriaan van Hall exposeert regelmatig bij toonaangevende galeries en neemt deel aan gerenommeerde kunstbeurzen. Zijn werk bevindt zich in diverse bedrijfscollecties en bij particulieren.