Afgelopen zaterdagochtend heeft de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij op het strand van Katwijk een multidisciplinaire oefening gedraaid i.s.m. de Katwijkse Reddingsbrigade (KRB) en ambulancedienst Hollands- Midden.

Het doel van deze oefeningen was de onderling samenwerking tussen de verschillende hulpdiensten en de communicatie met de meldkamer ambulancezorg Hollands-Midden. Dat laatste is zeer belangrijk omdat de hulpverleners ter plaatse de ‘ogen’ van de centralist op de meldkamer zijn. Met de informatie die de hulpverlener door geeft kan de centralist de situatie inschatten en zo nodig meer hulpdiensten alarmeren.

De casussen op het strand betrof een paraglider van Airtime die neergestort was in het duingebied, een mountainbiker die een aanrijding op strand had gehad met een strandwandelaar, een ruiter die van haar paard was gevallen en een kitesurfer van Airtime die hard ten val was gekomen aan de waterkant en met zijn kitebord een wandelaar had geraakt.

Bij alle casussen waren de lifeguards van de KRB als eerste ter plaatse en moesten zij snel zorgen dat zij een overzicht kregen van de situatie en deze doorgeven aan de meldkamer. Daarnaast moesten zij als eerste ter plaatse, hulpverlenen aan de slachtoffers die daar gewond lagen. De bemanning van het kust hulpverleningsvoertuig van de KNRM moest bij de ambulance overname plaats, in dit geval het boothuis, wachten op het ambulancepersoneel en moesten deze vervolgens naar het incident toe brengen. Daarnaast moest de bemanning ondersteuning bieden aan het ambulancepersoneel. Ook voor de bemanning van de KHV was het belangrijk dat zij in overleg met het ambulancepersoneel een terugkoppeling gaven aan de meldkamer.

Nadat alle oefening waren gedraaid werd er met alle eenheden een evaluatie gedaan in het boothuis. Alle hulpverleners mochten hier aangeven hoe ze de oefening ervaren hadden en wat voor verbeter punten zij eventueel hadden. De oefening werd door alle hulpverleners als zeer leerzaam ervaren en zal zeker nog herhaald worden.

(Foto: KNRM)

Vorig artikelSpreekuur voor mensen met goede ideeën
Volgend artikelMan gered bij brand Boslaan