Wat doe je als je land bezet is, als de bezetter zich vestigt in jouw dorp en aan de overkant van de zee de vrijheid lonkt?

Een vraag die nu net zo actueel is als tijdens de Tweede Wereldoorlog. Wat die vraag voor gevolgen heeft, is te zien in muziektheaterproject ‘Engelandvaarders’ 2016.

Het Muziektheater Engelandvaarders is een initiatief van de Stichting Monument Engelandvaarders Katwijk en wordt begin juni 2016 op een locatie aan de Boulevard in Katwijk uitgevoerd.
De Nederlandse kust en met name Katwijk aan Zee heeft in de beginjaren van de Tweede Wereldoorlog een bijzondere rol vervuld als vertrekpunt voor Engelandvaarders. Van de elf pogingen vanaf de kust zijn er slechts vier geslaagd. Acht mannen bereikten met succes per kano Engeland. Sommige maakten gebruik van een tunneltje om op het strand te komen, in de volksmond het Zeehostunneltje genoemd.

Muziektheater Engelandvaarders is een geromantiseerde versie van de geschiedenis. Zowel karakters als situaties zijn fictief maar reëel. Theatraal uitgangspunt is de menselijke interactie ten tijde van oorlog, maar dan op microniveau.

Het verhaal speelt zich af in de zomer van 1941 als een groep jongens een plan bedenkt om vanuit Katwijk naar Engeland te vluchten in een zelfgemaakte kano om vandaar de strijd aan te gaan met de Duitse bezetter. Makkelijk is dat niet, omdat in Katwijk een klein detachement van de Wehrmacht is gevestigd, die de kust goed in de gaten houdt.
De zus van een van de Engelandvaarders werkt als verpleegster op het Zeehospitium. Zij komt in contact met een jonge Duitse soldaat van de Werhmacht. Zij is ook bevriend met een jonge Duits-Nederlands Joodse kunstenaar die in het Zeehospitium revalideert.
Als deze levens elkaar treffen, moet iedereen bepalen waar zijn of haar loyaliteit ligt en keuzes maken met verstrekkende gevolgen…

‘Engelandvaarders’ is muziektheater met zang in een historische setting.
Uitvoering is op 1, 2, 3 en 4 juni 2016. De toegang is gratis.

Meedoen?
Muziektheaterproject 2016 zoekt voor Engelandvaarders ervaren spelers in de leeftijd van 15 tot en met 60 jaar. Voor sommige rollen is Duitse spreekvaardigheid een pre. De repetities zijn op vrijdagavond. Auditiedata op vrijdag 23 en 30 oktober 2015.
Geïnteresseerden kunnen een auditieformulier aanvragen bij: familieminnee@ziggo.nl

Comments

comments

DELEN