Oostingh Staalbouw Katwijk heeft de Nationale Staalprijs gewonnen. Het bedrijf ontving de prijs voor hun werk aan het nationaal Militair Museum in Soest.

“Het Nationaal Militair Museum is onverbiddelijk aanwezig en misstaat niet in een aflevering van de tv-serie Extreme Engineering. Het ontwerp is werkelijk subliem doorontwikkeld voor een gelijkmatig beeld van exterieur en interieur. Er is van meet af aan gedacht in staal. De staalconstructie levert een prominente bijdrage aan de architecturale kwaliteit en wordt heel slim functioneel gebruikt voor het ophangen van delen van de museumcollectie. De staalbouwer heeft succesvol bijgedragen aan het minimaliseren van de kilogrammen staal door een minimum aan kolommen wat geheel ten goede komt aan de optimale beleving van de collectie. Een dapper toonbeeld van ingenieurskunsten der lage landen”, aldus het juryrapport van de Nationale Staalprijs.

Samen tot slimme oplossingen komen
“Mooie woorden en een prestigieuze prijs waar we bijzonder trots op zijn. Een waardering en een stimulans voor al onze mensen die dag in dag uit bezig zijn met het leveren van topprestaties”, laat algemeen directeur Henk Oostingh weten. “Natuurlijk begint het traject met het vertrouwen van het Ministerie van Defensie en onze opdrachtgever Heijmans Rosmalen. En dan merk je dat je door intensief samen te werken tot slimme oplossingen komt. De hele constructie en alle verbindingen inclusief de bouten en moeren zijn in het zwart uitgevoerd, waardoor de museumcollectie de aandacht krijgt en niet de staalconstructie.”

3000 ton staal
Oostingh Staalbouw Katwijk heeft de gehele staalconstructie geëngineerd, geproduceerd, geconserveerd en gemonteerd. Een gespecialiseerd team monteurs is in totaal 21 weken bezig geweest met de montage van de staalconstructie die zo stevig is dat het Nationaal Militair Museum er met een gerust hart complete vliegtuigen aan ophangt. Henk Oostingh tenslotte: “3000 ton staal dat eigenlijk helemaal niet opvalt als je het gebouw bekijkt en beleeft. Misschien is dat wel het mooiste compliment.”

nmm_in_nevel_gehuld_anne_reitsma