Er liggen belangrijke kansen voor samenwerking tussen Naturalis Biodiversity Center en de tuinbouwsector. Dit is de uitkomst van een bijeenkomst van Greenport Holland Overheden in juni bij het natuurhistorisch museum in Leiden. Naturalis en Greenport Duin- en Bollenstreek gaan deze kansen met elkaar verkennen.

Klaas-Jan van der Bent, wethouder van de gemeente Katwijk en bestuurder van Greenport Duin- en Bollenstreek neemt hier namens de andere regionale greenports het voortouw in: “Er lijkt veel mogelijk op het gebied van kennis en vernieuwing. Ons gezamenlijke doel is dat we in het najaar een concreet plan hebben over hoe onze tuinbouwsector en Naturalis meer met elkaar kunnen samenwerken.”

Ontmoeting kennis en markt
Klaas-Jan van der Bent: “Binnen Naturalis is heel veel kennis. Kennis waarmee we antwoord kunnen geven op vragen uit de markt. Zowel ondernemers als onderzoekers kunnen hier hun voordeel mee doen”. Naturalis is niet alleen een populair museum, het is een nationaal onderzoeksinstituut met een van de grootste natuurhistorische collecties ter wereld. Aan de hand van deze collectie doen onderzoekers baanbrekend onderzoek. Wereldwijd op locatie en in de laboratoria in Leiden. Naturalis werkt hierin samen met de universiteiten van Wageningen, Utrecht, Amsterdam (UvA) en Leiden.

DNA Waterscan
Naturalis is bezig met de ontwikkeling van een DNA Waterscan. Een scan die de biodiversiteit in het oppervlaktewater laat zien via DNA barcoding; een snelle en slimme soortbepaling aan de hand van een stukje DNA. Ook in de tuinbouw zou deze techniek toegepast kunnen worden, bijvoorbeeld bij de analyse van de hoeveelheid voedingstoffen die na het opnieuw rondgaan door de kas weer moeten worden aangevuld.

Schat aan informatie
Naturalis beschikt over een indrukwekkende verzameling van ongeveer 40 miljoen planten en dierensoorten. Deze bewaarde planten en vruchten bieden een schat aan informatie voor de tuinbouw. Zo zijn er eigenschappen bij gekweekte plantensoorten verloren gegaan, zoals droogte- of plaagresistentie. Als deze eigenschappen kunnen worden teruggevonden in het DNA van de natuurlijke varianten uit de verzameling van Naturalis dan is het mogelijk om deze eigenschappen weer terug te brengen in moderne varianten.

Comments

comments

DELEN