Op zaterdag, 5 november, zal Amusanto een vermoedelijk eenmalig optreden geven in De Roskam in Katwijk.

Amusanto is in 1948 in Katwijk opgericht onder de naam Pierewaaijers. De mensen uit de ‘oertijd’ waren Cor en Corrie van Duijn, van wie Cor nog steeds publiekelijk speelt. In 1956 werd de naam gewijzigd in Amusanto. Hiermee behoort Amusanto tot waarschijnlijk de oudste band van Nederland, waarvan spelers van het eerste uur nog aanwezig zijn.

Amusanto heeft een lange en bewogen geschiedenis, die nauw verbonden is met de emancipatie van Katwijk. In de jaren vijftg was Nederland erg verzuild en menige politieke partij of kerk wilde Amusanto inlijven. “We blijven trouw aan de muziek”, was het adagium en dat werd op den duur door alle kerken en organisaties gewaardeerd. Wel werd door Amusanto consequent het gebrek aan jeugdvoorzieningen in Katwijk aangestipt, wat in de jaren zeventig leidde tot de komst van jongerencentra.

De grote optredens vonden plaats in de jaren zestig. Openluchtoptredens op een volledig gevuld Andreasplein in Katwijk werden jaarlijks gegeven. De Duitse televisie maakte opnames. Na 1972 werd minder opgetreden, totdat in 2005 een cd verscheen. En nu dus … weer een optreden.

In Katwijk en omstreken heeft Amusanto een enorme invloed gehad: het eertijds behoudende Katwijk kende in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw weinig muzikale ontplooiingsmogelijkheden. Muziekliefhebbers en beginnende artiesten kregen door Amusanto een podium aangeboden. Er werd op grote schaal muzikaal geschoold. Tal van popbands ontstonden via Amusanto. Deze formule is steeds dezelfde gebleven: talenten konden zich aanmelden, en voor zover dat mogelijk was kregen ze in avondvullende programma’s kansen om op te treden.

Ze werden gecoacht door Cor en Corrie van Duijn. Thans bestaat uit Amusanto uit spelers van de eerste uren: Cor van Duijn, Bert Imthorn, Kees Kraayenoort, Bram Ouwehand en Jan Parlevliet en; en uit muzikanten die in de laatste jaren versterking gaven: Laura, Sandra, Eliene, Eric-Jan en Ankie van Duijn.

Muzikaal bezien is Amusanto volgens experts zijn tijd ver vooruit geweest. Vanwege het vinden van het juiste geluid werden instrumenten zelf gebouwd. De jappiotube werd al in 1960 door Cor van Duijn geïntroduceerd, ver voor Peter Frampton dat deed, en tot heden geeft de mandoline deze band een geheel eigen geluid. Het repertoire is weinig veranderd. De nadruk ligt op ballades, ruige popmuziek uit de jaren vijftig en zestig, en een Katwijkse noot.

De nieuwe lichting van Amusanto doen technisch en muzikaal niet onder voor hun voorgangers.

Comments

comments

DELEN