Het kerkorgel van de Hervormde Kerk van Valkenburg heeft zijn beste tijd gehad. Het is nu echt tijd voor een nieuw exemplaar.

Het huidige orgel, we noemen dat nu ‘het oude orgel’, piept en kraakt aan alle kanten. Voor de mensen die de kerk bezoeken moet dit wel eens opgevallen zijn. Er blijft nog wel eens een toontje hangen. Gelukkig zijn de organisten hier inmiddels aan gewend, zij kunnen dit goed verbloemen. Eigenlijk is het ook best vals, maar als wij maar mooi genoeg zingen, valt dat misschien nog wel mee.

Nieuw orgel
Toch is het nu echt tijd voor een nieuw exemplaar. Dit gaat nu ook echt gebeuren. Hiervoor heeft de orgelcommissie van de Hervormde Kerk groot onderzoek gedaan. Want een nieuw orgel kopen, dat doe je niet zomaar. Er is dan ook eerst gekeken of het oude orgel gerestaureerd zou kunnen worden. Dat bleek een te grote kostenpost te gaan worden. Bovendien is de verwachting dat dit maar een tijdelijke oplossing zal bieden.
Na veel informatie opzoeken, advies inwinnen, vergelijken van offertes en het houden van een gemeenteavond is er een knoop doorgehakt. Er is unaniem besloten dat een nieuw orgel de beste oplossing is.

Kerst 2017 in gebruik
Het nieuwe orgel wordt dit jaar gebouwd. De firma A. Nijsse & Zoon gaat dit doen. Zij beginnen in januari met de bouw op de werkplaats. Na de startdienst in september wordt ons oude orgel afgebroken. Uiteraard komt er een noodoplossing want á capella is weer het andere uiterste. Vervolgens wordt het hele orgel op locatie opgebouwd. Met het Kerstfeest van 2017 hopen wij dan ons nieuwe orgel in gebruik te kunnen gaan nemen.

Meer klanken
Het nieuwe orgel wordt beter, mooier en groter! Het orgel zal niet harder zijn, maar wel meer klanken hebben. Het formaat en uitstraling passen beter bij de grootte en inrichting van de kerk. Met het nieuwe orgel kunnen de organisten meer variatie in tonen en klanken laten horen. Ook andere liederen zoals opwekkingsliederen worden gemakkelijker om te spelen en daarbij te zingen.

Tal van activiteiten
Om het nieuwe orgel te financieren, hebben we uw hulp meer dan nodig! En dat is niet moeilijk, want er worden dit jaar een tal van activiteiten georganiseerd door de orgelcommissie die de bouw van het orgel, maar ook de financiering ervan begeleidt. Het zou fijn zijn als u bij deze activiteiten bent en geniet van de creativiteit en de gezellige samenkomst op deze activiteiten!

Heel Valkenburg kookt
De eerst activiteit is al achter de rug en was een groot succes. Op zaterdagavond 19 november was de aftrap met ‘Heel Valkenburg kookt’, waarbij iedereen aan kon schuiven voor een heerlijke maaltijd. Met deze gezellige avond is het mooie bedrag van 825 euro opgehaald. De eerst activiteit van dit jaar is het concert van mannenkoor Sion. Dit zal plaatsvinden op 24 februari om 20.00 uur. Op deze avond zal het mannenkoor een concert geven in onze kerk. Meer informatie volgt nog, maar u kunt deze avond alvast in uw agenda schrijven.

Foto: Wikipedia

Comments

comments

DELEN