KATWIJK – Opperste stemming op het gemeentehuis. Het nieuwe zwembad wordt nog duurzamer dan verwacht. Er komt voor 1.500 m² aan zonnepanelen op het dak van het zwembad, in plaats van 300 m². Het vermogen van de panelen is verhoogd. In totaal zijn er straks 490 panelen die goed zijn voor ongeveer 140.000 Kwh aan groene stroom per jaar.

“Duurzaamheid is een belangrijk uitgangspunt van het nieuwe zwembad”, zegt wethouder Krijn van der Spijk. “Al deze maatregelen leiden tot hoge prestaties op het gebied van energiebesparing, milieu, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde. Een lage energierekening is mooi meegenomen.” Het college heeft besloten om voor de extra panelen 238.600 euro beschikbaar te stellen. Gezien de hoogte van het extra krediet moet de gemeenteraad dit besluit nog goed te keuren.

Bijdrage van SDE-subsidie
Door de Minister van economische zaken is een SDE-subsidie toegezegd van maximaal 122.380 euro die over een periode van 15 jaar in gelijke jaartermijnen wordt uitgekeerd . De uiteindelijk uit te betalen subsidie is onder andere afhankelijk van de daadwerkelijke groene stroomproductie. Met de gekozen 300 Watt panelen zal de maximaal toegekende subsidie ook daadwerkelijk worden gerealiseerd.

Minder energiekosten
Het totaal geïnstalleerd vermogen wordt nu 147.000 Watt in plaats van 25.600 Watt. Dit komt onder meer door de hogere opbrengst van de nieuwste generatie zonnepanelen met een vermogen van 300 Watt in plaats van de aanvankelijk aangeboden panelen van 260 Watt. De prognose voor de besparing op de energiekosten is 10.143 euro per jaar, gemiddeld genomen over een periode van 20 jaar. De besparing op CO2-emissie is 78.584 kg/jaar. Dat staat gelijk aan zo’n 600.000 autokilometers met een dieselmotor.

Duurzaam zwembad
Naast de zonnepanelen worden er meer duurzame maatregelen genomen. Zo worden de toiletten doorgespoeld met regenwater en voor de verlichting wordt gebruik gemaakt van LED. De installatie van het zonnestroomsysteem is onderdeel van de bouw van het nieuwe zwembad, waarvan de oplevering in april 2018 wordt verwacht.

Comments

comments

DELEN